Published On: Sri, svi 9th, 2018

Vlada Republike Srpske pisala UN-u: U BiH raste opasnost od terorizma; SDA je islamistička

U Izvještaju se navodi da je BiH postala utočiše islamskih radikala zato što je SDA, najveća bošnjačka politička stranka, islamistička. 

Vlada Republike Srpske upozorila je u novom Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da u BiH raste opasnost od islamskog terorizma uslijed smanjenja teritorijalne baze Islamske države u Iraku i Siriji i činjenice da se borci Islamske države iz BiH sada vraćaju u zemlju koja je i dalje sigurno utočište za džihadiste.

U dokumentu se, kako je prenijela Srna, navodi da je BiH u Irak i Siriju, računajući po glavi stanovnika, dala više boraca nego bilo koja druga europska zemlja, te da se na stotine džihadista vraća u BiH i druge zemlje na zapadnom Balkanu.

“Kako smo detaljnije iznijeli u dokumentu koji je Republika Srpska nedavno dostavila Vijeću sigurnosti UN, SDA je doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista”, naglašeno je u petom dijelu 19. Izvještaja Srpske Vijeću sigurnosti pod naslovom “Sve veća prijetnja od džihadističkog terorizma u BiH”.

U ovom dijelu Izvještaja, Srpska ističe da je sve veća prijetnja od džihadističkog terorizma u BiH razlog zabrinutosti, ne samo građana Republike Srpske, nego i europskih država i njihovih građana.

“Zabrinutost zbog činjenice da džihadisti koriste BiH kao utočiše raste i među europskim liderima. Češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je kako bi Islamska država mogla formirati svoju europsku bazu u BiH, čije se crne zastave već vijore u nekoliko gradova”, upozorava se u Izvještaju.

U Izvještaju se navodi da je BiH postala utočiše islamskih radikala zato što je SDA, najveća bošnjačka politička stranka, islamistička.

Vlada Srpske u Izvještaju objašnjava da je SDA, ”dosljedno svojoj ideologiji, tijekom rata pozvala mudžahedine u BiH i nastavlja održavati tijesne veze s radikalnim islamistima”.

“Islamističku orijentaciju SDA je dokazao njezin predsjednik Bakir Izetbegović u listopadu 2017. godine ponosno izjavivši da je njegov otac Alija BiH `ostavio u amanet` Recepu Tayyipu Erdoganu, islamističkom predsjedniku Turske”, dodaje se u tekstu.

Prema navodima u Izvještaju, politike BiH također su doprinijele da se zemlja pretvori u utočište džihadista, te da institucije pravosuđa BiH izriču nevjerojatno blage obične zatvorske kazne borcima Islamske države koji su se vratili u zemlju.

“Tužiteljstvo BiH nije zatražilo pravdu za ratna zlodjela mudžahedina nad Srbima. Osim toga, sigurnosti aparat BiH, kojim dominira SDA, ne uspijeva da suzbije prisustvo džihadista u BiH”, naglašeno je u petom dijelu Izvještaja.

Srpska navodi da je dodatna prijetnja po sigurnost dalje širenje vehabijske ideologije među bošnjačkim stanovništvom u BiH. U Izvještaju je poručeno da članovi međunarodne zajednice treba da pozovu bošnjačke dužnosnike na odgovornost zbog toga što su dozvolili eskalaciju džihadističkih prijetnji i podrže mjere na rješavanju ovog pitanja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare