Published On: Mon, Aug 19th, 2013

Vlada mora naći kupca da spasi “BH Airlines”

SARAJEVO – Državna aviokompanija “BH Airlines” neće moći preživjeti još ni godinu dana ukoliko Vlade Federacije BiH ne pronađe strateškog partnera koji bi dokapitalizirao ovu firmu, potvrdio je jučer za “Dnevni avaz” Amir Jažić, vršitelj dužnosti direktora “BH Airlinesa”.

Brojne kompanije

Jažić pojašnjava da je stanje u bh. firmi donekle normalizirano, ali da je rješenje svih problema za “BH Airlines” dokapitalizacija koja se što prije mora provesti.

– Rješenje je da nas neko kupi. Tako bi bilo najbolje za sve. No, za sada nije bilo ozbiljnih ponuda. No, Vlada FBiH mora pronaći pravog kupca. Ovako, teško da ćemo preživjeti još godinu. “BH Airlines” ne može sam izgurati silne kompanije koje su preuzele sve naše frekvencije. Na taj način je ugrožena opstojnost firme – tvrdi Jažić.

Velika borba

On kaže da su strane aviokompanije “Pegasus” i “Turskih Airlines” preuzele čak 25 frekvencija, čime je “BH Airlines” izgubio bitku i za tursko tržište.

– Znate kako kažu, velika riba uvijek pojede malu. Tako je i u našem slučaju. No, država je ipak dozvolila ulazak ovih kompanija. Prije tri godine, “Germany Wings” uzeo nam je frekvencije za Njemačku, a sada smo ostali skoro i bez Turske. Teško da se sa dva aviona možemo boriti s njima. Rješenje je samo u dokapitalizaciji – kaže Jažić.

U pola godine izgubili 1,6 milijuna KM

Jažić kaže da je “BH Airlines” u prvih šest mjeseci ove godine ostvario gubitak od 1,6 milijuna KM, ali da je to, u usporedbi sa prošlom godinom, kada je gubitak iznosio 7,8 milijuna KM, podnošljivo.

– Vratili smo kredit “Hypo banci” u iznosu od pet milijuna KM. To smo poglavlje zatvorili, ali su ostala dugovanja na osnovu lizinga za kupovinu aviona, ali je to sve prolongirano. Kako smo ove godine većinom imali samo jedan avion na raspolaganju, gubici uopće nisu ni veliki. Jedan avion smo proteklih mjeseci iznajmljivali Slovacima. Borimo se koliko možemo – kaže Jažić.

avaz.ba