Published On: Wed, Mar 4th, 2020

Stranicu održavali konzultanti koje plaća Ambasada Velike Britanije – Vlada KS: Nije tačno da je naša Facebook stranica vlasništvo Britanske ambasade

Prema neslužbenim informacijama, službenici koji će nastaviti voditi Facebook stranicu Vlade će sutra dobiti pristupne šifre. Stranicu Vlade Kantona sarajevo su održavali konzultanti koje plaća Ambasada Velike Britanije u BiH. Dakle, Britanci nisu vlasnici Facebook stranice Vlade KS, a šifra je kod čovjeka državljanina BiH, koji nije uposlenik Kantona, već ga plaća Ambasada Velike Britanije.

“Ovim putem demantujemo današnju objavu na Vašem portalu u kojoj je kolegica Bojadžić navedena kao izvor podatka da je Britanska ambasada vlasnik FB stranice Vlade KS. Vlasnik Facebook profila je Vlada Kantona Sarajevo. Facebook stranica je pokrenuta u prošlom sazivu ali svakako ostaje kao komunikacijski alat novoformirane Vlade kao i svih budućih. U samom uspostavljanju FB profila te drugih digitalnih kanala Vlada KS je dobila podršku međunarodne zajednice u BiH koja podržava sve napore svih vlada koje idu u pravcu jačanja transparentnosti i dvosmjerne komunikacije s građanima”, navodi se.

Iz Vlade KS navode da se izvinjavaju Britanskoj ambasadi zbog neugodnosti koju je ova objava stvorila te se zahvaljuju na pomoći koju je uvijek pružala unapređenju rada administracije u Kantonu Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, u ranijoj objavi Krizni štab Kantona Sarajevo danas je održao sjednicu na kojoj je tražio od predstavnika Vlade KS da informira javnost putem Facebook stranice kantonalne vlade o novostima vezanim za koronavirus. Službenici Vlade KS odgovorili su da takvo nešto nije moguće, jer je stranica u vlasništvu Ambasade Velike Britanije.

 

SKANDALOZNO Službenici tvrde da je Facebook stranica Vlade KS u vlasništvu Britanskog veleposlanstva, nemamo ni šifru

Britanska ambasada je vlasnik Facebook stranice Vlade KS ili samo plaća konzultante?

Za Faktor.ba su iz Vlade Kantona Sarajevo objasnili da tekst nije mogao biti objavljen na Facebooku Vlade KS jer tamo nitko nema pristupne šifre.

Prema neslužbenim informacijama, službenici koji će nastaviti voditi Facebook stranicu Vlade će sutra dobiti pristupne šifre. Stranicu Vlade Kantona sarajevo su održavali konzultanti koje plaća Ambasade Velike Britanije u BiH. Dakle, Britanci nisu vlasnici Facebook stranice Vlade KS, a šifra je kod čovjeka državljanina BiH, koji nije uposlenik Kantona, već ga plaća Ambasada Velike Britanije.

Vlasnik Facebook stranice je, kako su Faktoru ustvrdili upućeni, Vlada KS.

Ovo je bio program pomoći Britanske vlade Kantonu Sarajevo u mandatu smijenjene Vlade KS. Vjerovatno će se ta pomoć nastaviti i sa novom Vladom, jer takvu istu pomoć pružaju i Federaciji BiH. Čovjek koji sutra treba predati šifru neće više održavati stranicu jer on je bio čovjek bivše Vlade KS i najvjerojatnije neće nastaviti saradnju sa novom Vladom KS, jer je bio na konzultantskom ugovoru. Nije on jedini koji je bio na ovoj vrsti ugovora koje su plaćali Britanci, pojasnili su za Faktor upućeni u Vladi.

Zaposleni u Pressu Vlade KS, dakle oni koji se plaćaju iz kantonalnog budžeta, nisu ni do sada objavljivali vijesti na Facebook stranici Vlade.

Dakle, Ambasada Britanije je plaćala konzultantski tim koji je radio u Fortinoj vladi, a vjerovatno će tako biti i u buduće. Kako se čini, jedan od vidova pomoći ovdašnjim vladama, je i pitanje društvenih mreža i sponzoriranje objava