Published On: Pon, kol 1st, 2022

Vlada Kosova na zahtjev SAD odložila je primjenu mjera na mjesec dana

Kako se navodi, odluka je donesena nakon sastanka lidera Kosova sa američkim veleposlanikom Jeffreyjem M. Hovenieriem . SAD su zatražile da se primjena odluka odloži za 30 dana.

– Vlada Republike Kosovo najoštrije osuđuje blokiranje puteva na sjeveru Kosova i pucanje tamošnjih naoružanih ljudi na nelegalne objekte. Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i sigurnosti građana i naše zemlje. Danas popodne i večeras bilo je brojnih agresivnih akata koje je podsticao i pripremao službeni Beograd. Premijer Kurti zajedno s predsjednicom Osmani i zamjenicima premijera Bislimijem i Gervalom su razgovarali i obavili sastanke sa američkim i europskim međunarodnim faktorima, stoji u priopćenju Vlade Kosova u kojem se dodaje:

– Ovom prilikom Vlada Kosova se obvezuje da će od ponedeljka 1. kolovoza 2022. godine odložiti provedbu dvije odluke od 29. lipnja 2022. godine do 1. rujna 2022. godine, kada će biti uklonjene sve barikade i uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima, posebno američkom veleposlaniku, na njihovoj posvećenosti i doprinosu./HMS/

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
7 dana prije

Na Kosovu nevidljivi centri moci stvari pomijeraju za 4 sedmice , a u BiH za 6 sedmica . Je li to putokaz najcrnjih verzija da ce rat na Kosovu , ako ga bude , poceti dvije sedmice prije nego u BiH ?