Published On: Uto, lis. 24th, 2017

Vlada Japana dodijelila 136.200 KM Domu zdravlja Žepče

Vlada Japana je dodijelila oko 136.200 KM (69.637 eura) Domu zdravlja Žepče za instaliranje aparata za mamografiju i defibrilatora. Dom zdravlja je osnovan 1976. godine kao jedini centar primarne zdravstvene zaštite u općini Žepče, a broj pacijenata kojima je neophodna usluga mamografije je oko 1.500.

Dom zdravlja nikada nije posjedovao mamografski aparat. Budući da je ljekarima nemoguće imati dovoljno rezultata za obzervacije i postavljanje dijagnoze Domu zdravlja je trebalo uvesti mamografiju.

Dom zdravlja također nije imao defibrilator za pružanje hitne medicinske pomoći na terenu. Zahvaljujući toj pomoći Domu zdravlja je omogućeno da uradi mamografski pregled za oko 1.500 pacijenata i da u službi za spašavanje u hitnim slučajevima pruži usluge za oko 100 pacijenata godišnje.

Veleposlanstvo Japana Kazuya Ogawa sudjelovat će na ceremoniji potpisivanja grant ugovora o dodjeli sredstava za “Projekat opremanja Doma zdravlja Žepče medicinskom opremom” u srijedu u Sarajevu.

Japan je jedan od najvećih donatora u Bosni i Hercegovini. Unutar različitih okvira pomoći (npr. opća grant pomoć, zajmovi, tehnička suradnja i grantovi u oblasti kulture), japanska pomoć BiH je dosegla više od jednu milijardu KM u posljednjih 20 godina, pokrivajući različite sektore kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnadbijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura itd., priopćeno je iz Veleposlanstva Japana.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer