Published On: Pon, srp 4th, 2022

VLADA IZ POKTRKOVLJA: Novim Zakonom plaće rastu svim korisnicima proračuna osim članovima Vlade

Ministarstvo financija Hercegbosanske županije želi informirati javnost da primjena usvojenog Zakona o plaćama i naknadama korisnika Županijskog proračuna, koji će se primjenjivati od 1. Kolovoza, 2022. godine, neće umanjiti postojeći dohodak nikome, a posebice onima koji primaju najniže plaće. Naime, po važećim zakonskim odredbama, njima plaća ne može biti niža od 70 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, navodi se u priopćenju za javnost Ministarstva financija HBŽ.

Ovim zakonom, prvi put u povijesti Županije, plaće korisnicima nisu povećane linearno, tj. svima za jednak postotak, nego su nekima i snižene, primjerice ministrima i predsjedniku Vlade. Svi ostali mogu očekivati i daljnji rast plaća, pored već dva povećanja po pet posto koje je ova Vlada realizirala. Podsjetimo, oba puta, plaće ministrima u Vladi i zastupnicima nisu rasle.

Također se, kako se navodi, ispravlja i dugogodišnja nepravda u politici plaća u školstvu.

-Sada će njihovi uposlenici, bilo da su zaposleni u osnovnim ili srednjim školama, primati jednake plaće za isto radno mjesto. Kada se radi o otpremninama nakon prestanka rada, i tu su promjene išle da se svima osiguraju jednaki uvjeti. U tom slučaju svi stječu jednako pravo naknade u iznosu pet plaća. Također treba istaknuti da se i troškovi prijevoza obračunavaju po svakoj izmjeni maloprodajnih cijena naftnih derivata, većoj od 10 posto, priopćeno je iz Ministarstva financija Hercegbosanske županije./HMS/

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare