Published On: Čet, velj 24th, 2022

Vlada HNŽ-a o kaznenoj prijavi od pola milijarde: Školski primjer bombastičnosti

”Niti jednoj kaznenoj prijavi, kao takvoj, ne treba pridavati osobit značaj dok ju ne razmotri mjerodavno tužiteljstvo i o njoj zauzme službeno stajalište”, poručeno je za Bljesak.info iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na upit o kaznenoj prijavi teškoj pola milijarde maraka zbog malverzacija u zdravstvenom sektoru.


Naime, Huisein Oručević i Marin Bago, aktivisti koji stoje iza desetaka prijava zbog nezakonitosti u Mostaru, podnijeli su federalnom tužiteljstvu prijavu zbog pronevjere ”pola milijarde maraka od 2016. do 2021. djelovanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja, Vlade HNŽ-a te županijskog Ministarstva zdravstva”.

”Ono što Vlada o predmetnoj problematici može kazati jest da redovitim planovima, izvješćima i sličnim pokazateljima prati rad svih resora, tako i zdravstva, i nikada nije uočila navedene nepravilnosti. Naravno, u protivnom bi i sama bila dužna reagirati”, navodi se u odgovoru Vlade.

Dodaju da je ”činjenica kako svatko može podnijeti kaznenu prijavu protiv bilo kojeg pojedinca ili institucije odnosno odgovorne osobe u instituciji”.

”Međutim, mjerodavna tijela su ta koja donose odluku o njezinoj osnovanosti. Način na koji je ova prijava za koju se zanimate podnesena i predočena javnosti odaje školski primjer populizma i neodgovorne ‘bombastičnosti’ u komuniciranju s javnosti. To, naravno, povlači i konkretnu odgovornost za nanošenje štete ugledu i časti prozvanih osoba i institucija, osobito ukoliko mjerodavno tužiteljstvo predmetnu prijavu ocijeni neosnovanom. U svakomu slučaju, Vlada HNŽ-a će, uvijek i do kraja predana slovu i duhu Zakona, prepustiti mjerodavnim institucijama i službama da nesmetano obavljaju svoj posao i, kao neovisna tijela, donesu konačne zaključke, obvezujuće za sve pravno zainteresirane strane”, navela je za Bljesak.info Vlada HNŽ-a.

S druge strane, i Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a odbio je komentirativijest o prijavi navodeći kako nema nikakvih službenih informacija o njoj.

Bago i Oručević navode kako je prijava Tužiteljstvu Federacije BiH podnesena protiv Rade Bošnjaka, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, članova Upravnog odbora, ministra zdravstva HNŽ-a, Gorana Opsenice te članova županijske Vlade u mandatu od 2016. do 2021. godine.

Između ostalog, kao osnova za kaznenu prijavu navodi se kako Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a nema zaključene ugovore o pružanju usluga zdravstvene zaštite s privatnim zdravstvenim ustanovama na području HNŽ.

To je, kako tvrde, izravna posljedica ”svjesnog i nezakonitog poslovanja ZZO HNŽ-a, koje je na snazi godinama u HNŽ-u, a sve na štetu osiguranika koji su ujedno glavni financijeri sustava zdravstva”.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Bruce Lee 🐉🐲
Bruce Lee 🐉🐲
4 mjeseci prije

Grabo®️ 😁

Last edited 4 mjeseci prije by Bruce Lee 🐉🐲