Published On: Čet, lis. 19th, 2017

Vlada F BiH donijela Uredbu po uzoru na Lex Agrokor- evo što predviđa

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je Uredbu o postupanju izvanrednog nadzora u gospodarskim društvima od sistemske vrijednosti za FBiH.

Federalni premijer Fadil Novalić u pauzi sjednice novinarima je kazao da je cilj zaštiti Federaciju BiH u slučaju određenih poremećaja u velikim kompanijama koje posluju na njenom području.

– Pet kompanija ulazi u ovu uredbu. Namjera nam je zaštiti dobavljače i zaposlene – rekao je Novalić te dodao da se Uredba odnosi na kompanije koje zapošljavaju više od 1.000 radnika i ostvaruju godišnje prihode veće od 500 milijuna KM.

Ova uredba ne primjenjuje se na financijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim fondovima, društva za upravljanje mirovinskim fondovima, društva za osiguranje i reosiguranje, lizing društva i mikrokreditne organizacije, koje reguliraju posebni zakoni.

– Uredbu smo dugo spremali jer je vrlo osjetljiva. S ovim značajno smanjujemo rizike – rekao je federalni premijer.

Donesena Uredba je privremenog karaktera i bit će primjenjivana šest mjeseci.

U objašnjenju Vlade FBiH u vezi s ovom uredbom stoji da je neposredan povod za donošenje intenzivan monitoring aktivnosti u vezi s poslovanjem Agrokor grupacije u BiH, koji traje od početka drugog kvartala ove godine.

Mjere izvanrednog nadzora bit će primjenjivane na gospodarsko društvo i sva njegova zavisna i povezana društva, a Vlada FBiH, na prijedlog resornog federalnog ministarstva, imenuje i razrješava povjerenika za provođenje mjera izvanrednog nadzora.

Trenutno je izravno ugroženo 1.300 dobavljača kojima Konzum duguje oko 130 milijuna KM, od čega je 60 milijuna KM dospjelih obveza, dok je broj neizravno ugroženih dobavljača daleko veći, samo u mljekarskoj industriji više od 2.000.

Članovi Skupštine dobavljača koji posluju s kompanijama Konzum i Velpro su na sastanku s predstavnicima Vlade FBiH istakli da je neophodno da u sve buduće aktivnosti budu uključeni predstavnici vlasti./Fena/HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer