Published On: Sub, lis 1st, 2022

Vježbe za mozak

Mozak je mišić. Osim fizičkim vježbanjem, njegovu snagu možemo povećati i vježbama koje zahtijevaju mentalnu pozornost, kao što su:

meditacija

mentalne igre

učenje novog sporta

učenje stranih jezika

sviranje glazbenog instrumenta

Igra je hrana za mozak

Osim društvenih igara—poput Pictionaryja, Scrabblea ili dobrog starog Monopolyja, čini se da i video igrice značajno mogu poboljšati rad tvog mozga.

Nedavna istraživanja pokazala su da video igrice imaju pozitivan učinak na koncentraciju i vizualno-prostorne sposobnosti.

Konačno imaš i super opravdanje koje možeš iskoristiti kad ti roditelji idući put budu rekli da se ostaviš gejmanja i počneš raditi nešto korisno.

Zanimljivosti

1. Što piti za bolje pamćenje?

Pij smoothieje koji su bogati bobičastim voćem, zeleni čaj i puno vode.

2. Trebaju li mi tablete za koncentraciju i pamćenje?

Ne. Dovoljno je da u svoju prehranu uključiš zdrave namirnice i počneš redovno vježbati. Ipak, ako smatraš da ti u tome treba pomoć, tablete mogu biti dobar početak.

3. Koja je najbolja hrana za mozak?

Namirnice poput orašastih plodova, bobičastog voća i cjelovitih žitarica kao i, uopćeno, organsko voće i povrće najbolja su hrana za mozak.

4. Koji vitamini pomažu u boljem pamćenju i koncentraciji?

Vitamin D dokazano pomaže u razvoju živčanih stanica te tako doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji. Uz vitamin D, važni su i vitamini E i B-12.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Svako jutro smoothie na bazi špinata, zobne kaše, mrkve i bobičastog voća – najbolja hrana za metabolizam i mozak.

Odbacimo krmetinu i antikristov način života prljave zadnjice, nesunećenja, idolatrije i luđačkog buljenja u kipove, ikone i ostalih ljudskih rukotvorina.

Budimo mili Gospodaru i čistoći, a ne nosioci polnih oboljenja, pantljičara, Ešerihija Coli u probavnom i mokračnom sistemu!

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Podzemne i nadzemne plodove zemlje ne valja misat i skupa konzumirat.Evo sad cu i ja bit malo bezobrazan ali kad usporedis muslimanske zemlje,ciji stanovnici zive po Knjizi,i druge zemlje,ciji stanovnici su liberalnog svjetonazora, vidit ces da su ovi liberalni dugovjecniji.Ili,ne triba ti daleko ic,mi smo misani i zivimo na istoj teritoriji ,pijemo istu vodu,disemo isti zrak,pa usporedi nas pa ces vidit da muslimani nisu nit dugovjecniji nit sta posebniji.

H🇭🇷B
H🇭🇷B
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

ti si budala svoje vrste nejma takvim pomoći

Dritan
Dritan
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Hoces reci da te je Bog napravio nesavrsenoga pa et onda ti treba da dovršio njegovo delo i osunetis se zato sto daj dio tijela ne treba.Isto tako neki misle i za slijepo crijevo pa ga odmah vade.Bog je napravio covjeka i svaki njegov dio nečemu služi.Ali ti si glup za to.Peroguzu debilistanski.

Dritan
Dritan
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Na bliskom istoku ljudi su imali učestale balanitise to je bolest glavica penisa Nista opasno i zato su se počeli obrezivati.Dupe su prali jer nisu imali papira,niti listova ,svinjetinu nisu jeli jer svinje nisu ni imali sem u nekim planinskim delovima, u pustinji nema svinja.Dolaskom islama oni su to sve standardizovani pa čak i odeću koju nose.Eto ti debilistanac trebaš i arapski odeću da nosiš jer ona je zdravija od ove anglosaxonske koja te steže i sputava .

Dritan
Dritan
2 mjeseci prije

To debilistancima srednjobosanski ne treba kod njih šupljine zjapi u glavurdjama kad duva malo jači vetar čije se kako huci cijeli debilistan.