Published On: Pet, lip 4th, 2021

VJERUJEMO TI: “Napravljeni pomaci u pregovorima o izbornom zakonodavstvu”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je danas nakon susreta s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem da je ovo posljednji sastanak u ovom formatu, ali i da su napravljeni neki pomaci u dogovorima.

Najavio je da će sada uslijediti sastanci s predsjednicima ostalih parlamentarnih stranaka, a u međuvremenu je planirano da se Izetbegović i Čović sastanu s predstavnicima međunarodne zajednice te pokuša definirati minimum onoga oko čega se slažu, prenosi Fena.

To se odnosi na implementaciju odluka Europskog suda za ljudska prava i odluka Ustavnog suda BiH, a iako još uvijek ne postoji zajednički stav o tome između SDA i HDZ-a oni su približeni te postoji platforma na osnovu koje bi se moglo dalje razgovarati.

Izetbegović je kazao da je HDZ prihvatio činjenicu da je neophodno uraditi izmjene Ustava BiH u manjem obujmu koje će omogućiti svim narodima da budu kandidati i članovi Predsjedništva BiH, a onda treba uraditi izmjene Izbornog zakona koje će povećati šanse hrvatskom izbornom korpusu da član Predsjedništva BiH bude izabran voljom hrvatskog naroda.

– Dolazi u obzir i ono što se predviđalo Travanjskim paketom ustavnih promjena, odnosno neizravni izbor ili izravni izbor na bazi nekih ranijih modela, ali o tome će se razgovarati s predsjednicima drugih parlamentarnih stranka koje čine Parlamentarnu skupštinu BiH – dodao je Izetbegović.

Kada je u pitanju Dom naroda Federalnog parlamenta, Izetbegović kaže da je HDZ spreman ići ka tome da se isključivo štiti vitalni nacionalni interes, a upravo su to neki pomaci koje Izetbegoviću daju optimizam da se može krenuti u razgovore s ostalima i doći do dogovora.

Izaslanstva stranaka razgovarale su danas u Sarajevu i o formiranju Federalne vlade, odnosno popunjavanju upražnjenih ministarskih mjesta, te zakonima koje je potrebno izmijeniti kao dio 14 prioriteta Europske komisije kako bi BiH dobila kandidatski status./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x