Published On: Pon, ožu 4th, 2013

MIRJANA N.D.: Vjerujem da ćemo naći rješenje koje će biti prihvatljivo za sve

MOSTAR – Prof. dr. Mirjana Nadaždin Defterdarević, članica Ekspertne skupine za pripremu preporuka za promjene Ustava Federacije BiH, koju je formirao američki veleposlanik Patrick Moon, vjeruje da postoji mogućnost da se ponude funkcionalna i za sve prihvatljiva rješenja za reformu Federacije. Ona je zadovoljna dosadašnjim rezultatima radne skupine i vjeruje da će tako biti i do kraja. “Nadamo se da će naše preporuke, a to sam već ranije istaknula, imati široku potporu svih građana”, ističe prof. dr. Mirjana Nadaždin Defterdarević.

Ekspertna skupina za promjene Ustava i reformu Federacije BiH, čija ste članica, radi nešto duže od mjesec dana. Što ste za to razdoblje uradili i kakvi su dojmovi?

– U proteklih nešto duže od mjesec dana Ekspertna skupina za pripremu preporuka za promjene Ustava Federacije BiH održala je niz sastanaka s predstavnicima domaćih institucija vlasti, predstavnicima međunarodne zajednice u BiH i nevladinog sektora.  
Naši sugovornici su nam ukazivali na rješenja u Ustavu Federacije BiH koja bi, prema njihovom mišljenju, trebalo izmijeniti ili poboljšati.
Svi održani sastanci su bili konzultativnog karaktera. Njihov cilj je bio da steknemo što potpuniji uvid u aktualno stanje u FBiH. Ta saznanja dragocjeno će doprinijeti formuliranju preporuka koje ćemo predložiti za promjenu Ustava FBiH.
Vjerujem da dijelim mišljenje svih članova Ekspertne skupine kada kažem da možemo biti zadovoljni rezultatima našeg dosadašnjeg rada.

Jesu li se neki od prijedloga koje ste dobili izdvojili kao dobri i koji su to?

– Svim prijedlozima koje smo dobili posvetili smo jednaku pozornost. Oni su bili predmet naše analize s obzirom na vrijednosti na kojima se temelje, jednako kao i na političke mogućnosti različitih ideja za reformu. U tom smislu nijedan od razmatranih prijedloga nije izdvajan od drugih.

Ima li Ekspertna skupina već neku viziju kako bi Federacija trebala izgledati?

– U formuliranju svojih preporuka za promjenu Ustava Federacije BiH Ekspertna skupina rukovodi se nastojanjem da funkcioniranje Federacije učini racionalnijim, učinkovitijim, da se troškovi Federacije smanje, a sve to treba biti u najboljem interesu svih građana.

Ima li možda nekih vanjskih pritisaka na vaš rad?

– Ekspertna skupina u svom radu do sada, a nemam razloga ne vjerovati da tako neće biti sve dok ne završimo svoj zadatak, nije bila izložena bilo kakvim vanjskim pritiscima.

Pretpostavljam da se pogledi i mišljenja članova skupine razlikuju, postoji li opasnost da Ekspertna skupina ne bude mogla doći do zajedničkog rješenja?

– Razlike u mišljenjima članova Ekspertne skupine sasvim je logično očekivati, međutim, bitno je da one ne dovode u pitanje rezultat našeg zajedničkog rada. Kada se razlike i  pojave, one su prije poticaj da tražimo i nađemo rješenje koje će svima biti jednako prihvatljivo, nego prepreka pred kojom ćemo posustati. Ako je suditi prema iskustvu našeg dosadašnjeg rada, nema mjesta bojazni koju ste iskazali.

Kakav je Vaš osobni stav kad je u pitanju organizacija Federacije?

– Bilo bi neprimjereno da kao članica Ekspertne skupine javno iznosim svoje osobne stavove o pitanjima o kojima će Ekspertna skupina formulirati preporuke. U svakom slučaju vjerujem da ima mogućnosti da se ponude funkcionalna i za sve prihvatljiva rješenja za reformu Federacije.

Je li istina da su neki prijedlozi koji su postojali, poput hrvatske federalne jedinice, prekriženi u startu?

– Ekspertna skupina fokusirana je samo na prijedloge koji su politički pragmatični i koji će dobiti široku potporu svih građana u Federaciji BiH.

Hoće li se ekspertna skupina baviti pitanjem Grada Mostara, jer on je također dio Ustava FBiH? Je li opcija da Mostar bude glavni grad Federacije i distrikt?

– Već ste rekli da Ekspertna skupina radi tek nešto duže od mjesec dana. Sva pitanja o kojima ćemo se morati odrediti u svojim preporukama još uvijek nisu razmatrana. Pitanje Grada Mostara je jedno od njih. Iako sam i osobno zainteresirana za odgovor na ovo pitanje, moramo biti strpljivi i sačekati da se ono nađe na našem dnevnom redu.

Konačan stav je na Parlamentu

Vaš plan je da svoj prijedlog uradite do svibnja. Kakva su Vaša očekivanja, hoće li on moći dobiti potrebnu potporu i kada bi po Vama Federacija mogla dobiti novi Ustav i uređenje. Koji je to rok?
– Duboko sam uvjerena da će Ekspertna skupina svoje preporuke formulirati u predviđenom roku i obznaniti ih javnosti sredinom petog mjeseca.
Nadamo se da će naše preporuke, a to sam već ranije istaknula, imati široku potporu svih građana. Odgovor na drugi dio vašeg pitanja koji se odnosi na njihovo eventualno usvajanje i rok u kojem će se to ostvariti, morat ćete potražiti u Parlamentu Federacije BiH koji je za to isključivo nadležan i jedino može dati odgovor na njega.

Kompromis 

Kada se razlike i pojave, one su prije poticaj da tražimo i nađemo rješenje koje će svima biti jednako prihvatljivo, nego prepreka pred kojom ćemo posustati.

Razgovarala: Sanja Bjelica Šagovnović l DL