Published On: Ned, kol 29th, 2021

„Vjerovatno će se morati vratiti“: Bivši načelnik Pentagona predviđa novi agganistanski rat protiv Al-Qaede

Američki rat u Afganistanu star je skoro 20 godina, iako je američka umiješanost u toj zemlji trajala dvostruko duže i velikim dijelom je odgovorna za dolazak na vlast radikalnih islamističkih grupa poput Talibana, Al-Qaede i Daesh. Washingtonu je ranije njihova mržnja prema sekularnom komunizmu bila korisna i pozdravio je njihovu pravednu borbu kao svoju.

Bivši američki ministar odbrane i šef CIA Leon Panetta rekao je u petak za CNN da će Al-Kaida povratiti svoju bivšu snagu u Afganistanu pod kontrolom talibana, što će u budućnosti zahtijevati novi američki rat.

„Morat ćemo da se vratimo da bismo uhvatili ISIS [Daesh]. Vjerojatno ćemo morati da se vratimo kada Al Kaida ponovo uskrsne, što će se desiti, s ovim talibanima“, rekao je Panetta za CNN u petak. “Ranije su dali utočište Al Kaidi, vjerojatno će to ponoviti.”

„Razumijem da pokušavamo da izvučemo svoje trupe odande, ali suština je da možemo napustiti bojno polje, ali ne možemo napustiti rat protiv terorizma, koji i dalje predstavlja prijetnju našoj sigurnosti“, dodao je.

Njegovi komentari uslijedili su dan nakon niza smrtonosnih terorističkih napada u Kabulu u kojima je poginulo 13 pripadnika američke vojske i najmanje 180 afganistanskih civila, a ranjeno je još 1.300 ljudi. Odgovornost za bombe, čija je meta bila gomila koja je pokušala da izađe iz zemlje preko međunarodnog aerodroma Hamid Karzai nakon preuzimanja vlasti od strane talibana, preuzeo je Daesh-K, ogranak terorističke grupe koja je osnovana 2015. u Afganistanu – uz pomoć Amerike, prema riječima bivšeg predsjednika Afganistana Hamida Karzaija.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kasnije: “Nećemo oprostiti. Nećemo zaboraviti. Lovit ćemo vas i natjerati vas da platite.” On je u petak dao američkim komandantima „sva ovlaštenja koja su im potrebna“ da napadnu ciljeve Daesh-K u znak odmazde za bombaške napade.

Panetta je u petak upozorio da su talibani “teroristi, i svakako pristalice terorista, koji upravljaju kontrolnim punktovima za teroriste”. Tijekom svog prvog perioda vladavine od 1996. do američke invazije 2001. godine, talibani su dozvolili Al-Kaidi da postavi baze u Afganistanu – baze koje su koristili za izvođenje terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. U periodu pobune od 2002. do ranije ovog mjeseca, talibani su također dozvolili simpatizerskim terorističkim grupama poput Istočnoturkestanskog islamskog pokreta (ETIM) da potraže sklonište na teritoriji koju kontroliraju.

Dok je Panetta bio na čelu američke Centralne obavještajne agencije 2011. godine, nadgledao je operaciju u Pakistanu u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al-Kaide koji je planirao napade 11. septembra. Panetta je kasnije postao šef  Pentagona i nadgledao je povlačenje 90 % američkih trupa iz Afganistana, smanjivši njihov broj sa 90.000 na oko 8.400 do trenutka kada su on i tadašnji američki predsjednik Barak Obama napustili funkcije početkom 2017. godine.

Ovog puta, talibani su se obavezali da neće dati utočište terorističkim grupama, što je dio većeg napora da njihova vlada dobije međunarodno priznanje i financijske i ekonomske koristi koje bi to donijelo. Kina, SAD, Pakistan i druge nacije ujedinile su se u pozivanju talibana da se drže tog obećanja, regionalne sile su to učinile mamcem regionalne integracije za Afganistan, dok su SAD ponudile samo ukidanje sankcija u slučaju zamrzavanja imovine zemlje.

Kada je Biden govorio dan nakon što su talibani zauzeli Kabul, rekao je da se povlačenje nastavlja prema rasporedu, ali je ukazao na mogućnost da će SAD nastaviti da djeluju u Afganistanu kao što to sada rade u Jemenu, Somaliji i drugim takozvanim zonama“, gdje se napadi bespilotnim letjelicama naređuju s malo razmišljanja o civilnim žrtvama i često bez dozvole dotične zemlje“.

„Sprovodimo efikasne antiterorističke misije protiv terorističkih grupa u više zemalja u kojima nemamo stalno vojno prisustvo. Ako bude potrebno, učinit ćemo isto u Afganistanu”, rekao je tada Biden. „Razvili smo sveobuhvatnu sposobnost borbe protiv terorizma koja će nam omogućiti da držimo pogled čvrsto usredotočen na direktne prijetnje Sjedinjenim Državama u regionu i da djelujemo brzo i odlučno ako je potrebno.”

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x