Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

VJERODOSTOJNOST NA TESTU: Ustavni sud BiH počeo odlučivati o apelaciji na diskriminaciju Hrvata u izboru delegata u Federalni dom naroda

Must Read

Ustavni sud BiH na dvodnevnom zasjedanju koje počinje danas, kako se očekuje donijet će odluku o zahtijevu bivšeg zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr Bože Ljubića da se preispita ustavnost odredbi Izbornog zakona BiH kojima se definira način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta F BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.
O Ljubićevom zahtijevu krajem rujna održana je stručna rasprava pred sudcima ustavnog suda. U raspravi su sudjelovali podnositelj zahtijeva Božo Ljubić i njegov tim kojeg su činili zamjenik Predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak, glavni tajnik Glavnog vijeća HNS BiH Josip Merdžo i sociolog Ivan Vukoja.
Kao ekspert ustavnog prava svoje sručno mišljenje na zahtijev Ustavnog suda iznio je profesor ustavnog prava Zvonko Miljko, ispred Središnjeg izbornog povjerenstva svoje stavove su iznijeli članovi SIP-a Stjepan Mikić i Suad Arnautović, a ispred Doma naroda federalnog parlamenta predsjedateljica Doma Lidija Bradara.
U uvodnom izlaganju, obrazlažući svoj zahtijev za ocjenu ustavnosti izbornog zakona, dr Ljubić je ustvrdio kako odredbe izbornog zakona o načinu izbora delegata u Dom naroda federalnog parlamenta krše odredbe Ustava Federacije BiH i Ustava BiH o konstitutivnosti naroda, a da čl. 8 Ustava F BiH nije u skladu s Ustavom BiH.
-Ovaj izborni zakon ne omogućuje legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta F BiH, u kojem bi oni trebali biti ravnopravno zastupljeni. Nominalno to jeste slučaj jer klub svakog naroda kako je propisano treba imati po 17 delegata. No, u praksi zbog toga što izborni zakon krši načelo proporcionalnosti on onemogućava legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. Tako se, kazao je Ljubić, iz Bosansko-podrinjskog kantona gdje, prema popisu stanovništva, žive 24 Hrvata bira jedan Hrvat u Klub Hrvata Doma naroda jednako kao i iz Posavske županije gdje živi više od 40.000 Hrvata. Time se 1225 puta odstupa od načela proporcionalnosti, jer  u Bosanskopodrinjskom kantonu živi 0,0048 posto Hrvata u odnosu na ukupan broj Hrvata. Kršenjem načela proporcionalnosti, krši se i načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, pa tako od ukupnog broja delegata u Domu naroda Bošnjaci zapravo biraju 35 delegata, a Hrvati samo 11. Odnosno Bošnjaci imaju stopostotnu većinu u bošnjačkom klubu, dvotrećinsku u srpskom i mogu izabrat jednu trećinu delegata u hrvatski klub. A samo s jednom trećinom u klubovima naroda, prema odredbama izbornog zakona, mogu izabrati predsjednika i dopredsjednike Federacije BiH i federalnu vladu, što se dogodilo u dva navrata, kazao je Ljubić. Takvim odredbama izbornog zakona onemogućava se i pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za što je potrebna dvotrećinska većina u svakom nacionalnom klubu, krše odredbe iz preambule ustava BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te narušava funkcionalnost i stabilnost BiH, kazao je Ljubić.
Ljubić je na kraju uvodnog izlaganja predložio da Ustavni sud BiH poništi odredbe Izbornog zakona BiH kao neustavne.
Ekspertiza profesora Zvonka Miljke potvrdila tvrdnje koje je iznio dr. Ljubić, a s njima se, odgovarajući na pitanja ustavnih sudaca, složio i član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Stjepan Mikić. S Ljubićevom argumentacijom u uvodnom izlaganju suglasila se i predsjadateljica Doma naroda Parlamenta F BiH Lidija Bradara. Jedino je član SIP-a Suad Arnautović kazao kako ne može podržati Ljubićev zahtijev, no nije obrazložio zbog čega.
Hoće li Ustavni sud danas i sutra odlučiti temeljem iznesenih argumenata i poništiti diskriminirajuće odredbe Izbornog zakona BiH ostaje vidjeti. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -