Published On: Pon, lis 30th, 2017

VJERNICI SE DIGLI PROTIV ŽELJKE MARKIĆ, BISKUPA KOŠIĆA I VIGILAREA: ‘Ne želim da se u moje ime propagira mržnja i isključivost’

Jasno je da se ne slažu hrvatski katolici sa Željkom Markić, Vicom Batarelom i Vladom Košićem, no čini se da im je sada prekipjelo i da žele jasno i glasno reći kako spomenuti i njima slični ne govore u ime svih.

Nakon nedavnih istupa udruge Vigilare koja traži zabranu pobačaja, istupa biskupa Košića koji tvrdi da ustaštvo nije fašizam te istupa Željke Markić koja ne želi ni čuti za ratifikaciju Istanbulske konvencije, dio vjernika odlučio je dići svoj glas i jasno reći – ti ljudi ne govore u naše ime.

‘U posljednje vrijeme u našoj javnosti sve su glasnije osobe u Crkvi i udruge koji u svom programu navodno imaju obranu kršćanskih vrijednosti, a koji ne zastupaju stavove mnogih kršćana premda se tako predstavljaju. Biskup Košić i njegovi istomišljenici ne govore u moje ime kada siju govor mržnje prema drugima, kada veličaju zločinačku Nezavisnu Državu Hrvatsku i zalažu se za pozdrav ‘Za dom spremni’. Ne želim da se u moje ime iskrivljuje kršćanska istina i propagiraju politike mržnje i isključivosti koje su suprotne porukama evanđelja’, stoji u opisu peticije.

Njeni pokretači kažu kako udruge Kao što su Vigilare i U ime obitelji ne govore u njihove ime kad se zalažu za promjene koje bi ugrozile najranjivije skupine društva umjesto za kršćansku, milosrdnu ljubav. ‘Ne želim da se u moje ime uskraćuje budućim naraštajima pravo na kvalitetno obrazovanje, zdravstveni, spolni i vjerski odgoj koji uključuje znanstvene činjenice, učenje o jedinstvu u različitosti i važnosti njegovanja različitosti’, stoji uz peticiju.

Autori peticije dodaju i kako u njihovo ime ne mogu govoriti osobe u Crkvi koje istupaju protiv sekularne države jer jedino u sekularnoj državi svi građani mogu biti poštovani, a kršćanska vjera može biti slobodna od ‘navezanosti uz društvenu i političku moć, što je protivno evanđelju’. ‘Ne želim da se s propovjedaonica širi politikanstvo, već poruke ljubavi prema bližnjemu, mira i oprosta. U moje ime ću govoriti sam/a i podržati osobe, organizacije i institucije koje se zalažu za dobrobit svih građana Hrvatske, koje se poput pape Franje zalažu za siromašne, ugnjetavane i marginalizirane te promiču evanđelje mira, nenasilja i ljubavi’, dodaju autori peticije koju možete potpisati OVDJE.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x