Published On: Sat, Nov 9th, 2013

Vjekoslav Bevanda: Mađarska želi ulagati u BiH

 Mađarska je zainteresirana za gospodarsku suradnju s vlastima u Bosni i Hercegovini, tamo gdje bh. vlada želi i tamo gdje su dobrodošli u Bosni i Hercegovini, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda po slijetanju u mostarsku zračnu luku nakon posjeta Mađarskoj.

Bevanda se tijekom jednodnevnog posjeta Mađarskoj sastao sa premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom tamošnjeg parlamenta.

– Vlada Mađarske želi surađivati i s lokalnim vlastima u našoj zemlji bez ikakvih posrednika i bajpasa, kazao je Bevanda. Ulaganje mađarskih investitora fokusirana su u sektore metalne, automobilske, prehrambene i tekstilne industrije, potom u poljoprivredu, turizam i građevinu, istaknuo je Bevanda.

U tom smislu mađarske vlasti su Bevandi predložile osnivanje mađarsko-bosansko-hercegovačkih malih i srednjih poduzeća. Mađari su, posebno je istaknuo Bevanda, pokazali veliki interes za ulaganja u energetski sektor i koridor 5C, koji počinje u Budimpešti, a završava u Pločama.

Bevanda je posjetio kako su i aviolinije naše zemlje sa Budimpeštom prekinute, te da je u tom smislu dogovorio pojedinosti i pokretanju avionskog prometa na relaciji Budimpešta – Sarajevo.

Bevanda je kazao kako je mađarska vlada potvrdila odluku o financiranju bh. studenata koji će moći studirati u na tamošnjim sveučilištima.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je nazočio i potpisivanju ugovora između Mađarske i bh. vanjsko-trgovinske komore.

– Mađarska je vrlo uspješno izvršila projekt svoje državne banke koja kreditira mala i srednja poduzeća po izuzetno povoljnim uvjetima. To je prilika kako bi odmah mogli ući u liniju kreditiranja, kazao je Bevanda.

On je podsjetio i na svoju ograničenu ulogu u implementaciji konkretne suradnje.

– Radim na stvaranju povoljnog ambijenta, a o onom što je izvan mojih ovlasti ja ne mogu govoriti. Na nadležnim institucijama su daljnji koraci kako ostvariti konkretne poslovne odnose, podsjetio je Bevanda.

Na kraju obraćanja novinarima Bevanda je prenio zabrinutost Mađarske vlade zbog zastoja BiH na europskom putu.