Published On: Sri, lis 3rd, 2018

Vječna dvojba: kupnja stana ili najam?

Većina stanovništva u Bosni i Hercegovini i u regiji ne može si priuštiti kupnju nekretnine bez dugogodišnjeg kredita i razmišlja o iznajmljivanju stana.

No, u ovim krajevima još uvijek je jako popularno posjedovati nekretninu.

Činjenica je da kupnja nekretnine ima svoje prednosti, no, ruku na srce, i najam ima svojih prednosti.

Portal Living pobrojao je pluseve i minuse jedne i druge opcije, a na vama je, i vašem budžetu, da odaberete onu koja vam bolje odgovara.

Ako ste u timu koji je za kupnju nekretnine, prednosti su sljedeće: jednog dana kada otplatite kredit taj će stan biti vaš i više nikada nećete morati brinuti o tome gdje ćete živjeti i trebate li za to nekome plaćati. Možete ulagati u svoj dom bez da stanodavca pitate za dopuštenje. U svojoj ste nekretnini “svoj na svome”. Ukoliko se nekretnini koju ste kupili s vremenom poveća vrijednost, razliku u cijeni možete iskoristiti za kupnju veće kuće ili stana ili jednostavno novac potrošiti na uživanje.

No, dakako, nije sve tako blistavo, tu su i rizici, a ovo su neki od najčešćih: kupnja stana je velika investicija i financijska obaveza. Što ako ostanete bez posla i mogućnosti otplaćivanja kredita? Ostaje li vam dovoljno novca za normalan život kada platite kredit? Vrijednost kupljene nekretnine može pasti…

Ukoliko se odlučite na iznajmljivanje dvosobnoga stana od 50 do 60 kvadrata, za mjesečni najam u većim gradovima morat ćete izdvojiti od 250 do 500 eura, a za garsonijeru ili manji stan u prosjeku oko 270 eura mjesečno.

Naravno, radi se o okvirnim cijenama koje ovise o lokaciji stana, opremljenosti, starosti izgradnje zgrade, režijskim troškovima itd.

S druge strane, možete se odlučiti i kupiti stan od recimo 60 kvadrata po cijeni od 1.450 eura po kvadratu (prosječna cijena u Zagrebu u kolovozu 2018.) i dižete kredit od 87.000 eura na 30 godina.

Ako ste skloniji najmu, svakako u obzir uzmite činjenicu da nakon 30 godina u najmu možete završiti na cesti, a u suprotnom ćete biti ponosni vlasnik nekretnine. Dakle, možda je ipak, za sve “ziheraše”, bolje odabrati kupnju?!

Većina će, prilikom kupnje razmišljati i o opremanju stana. I za tu stavku bitno je pripremiti budžet, posebice za najskuplje stavke, poput kuhinje. No, i tu si možete pomoći kreditom jer postoje oni specijalizirani upravo za opremanje doma. Prije nego li krenete u akciju svakako složite popis kako biste kupili baš ono što vam je potrebno.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare