Published On: Uto, lip 29th, 2021

VIZIONAR I DRŽAVNIK: Status do kraja ove godine “a onda ćemo dalje vidjeti…”

BiH će trebati jaču podršku Europske unije i novog visokog predstavnika za provođenje reformi i obveza koje proizlaze iz 14 uvjeta koje je pred nas postavila Europska komisija, rekao je za BHRT Bakir Izetbegović, čelnik SDA, navodeći kako bi se sada, uz intenzivnu komunikaciju s predstavnicima Europske unije, moglo doći do kandidatskog statusa do kraja ove godine “a onda ćemo dalje vidjeti kako”.

”U ovom vremenu pandemije i jedne ograničene komunikacije, mi smo napravili izvjesne pomake koji su prepoznati, poput izbora u Mostaru, Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, uspostavljanje tijela koje će se baviti SSP-om, odbora – na to se čekalo 12 godina. Mi smo te pomake, ipak, uspjeli da napravimo”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o izmjenama izbornog zakona, čelnik SDA je rekao kako bez snažne podrške predsjednika parlamentarnih stranaka interresorna grupa neće moći uraditi posao.

Rekao je kako smatra da je potrebno uključivanje kompletnog seta političara, kako se to ranije radilo kod travanjskog paketa. Izetbegović smatra da je potreban snažniji angažman međunarodne zajednice.

”Ovo što smo do sada imali je reducirani oblik – dva veleposlanika i dva predsjednika stranaka. Po meni to od početka nije imalo šansu, tako da, mislim da je neophodno da se svi uključe, i međunarodna zajednica i mi, predsjednici stranaka, i onda imamo nekakvu šansu da napravimo posao. Ja bih obratio pažnju na izvještaj od prije par dana, na rezoluciju Europskog parlamenta, točke 46 i 47 – implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava. U točki 47 se jasno kaže da se moramo držati isključivo onoga što presude sadrže, a ne, po našem običaju, širiti to, prebacivati na druge teme koje odgovaraju pojedinim strankama i političarima”, rekao je Izetbegović za BHRT.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x