Vitez: Građani godinama piju vodu iz azbestnih cijevi

Građani Viteza desecima godina koriste vodu iz starih vodovodnih cijevi, koje sadrže izuzeto opasni azbest ili azbestna vlakna, upozorio je vijećnik u Općinskom vijeću Draženko Petrović (HDZ 1990) te je pozvao nadležne na hitnu reakciju kako bi se spriječile daljnje posljedice, prenosi Drukciji.ba. 

– Dobro znamo šta azbest čini ljudskom organizmu, odnosno koliko je opasan, pogotovo ugrađen u vodovodne cijevi, iz kojih desetke godina svakodnevno pijemo vodu. Ako su istraživanja pokazala da su takve cijevi izrazito opasne za zdravlje potrošača, treba što hitnije reagirati – rekao je Petrović.

Općinari su kazali kako su im poznati navodi o štetnosti azbestno-cementnih cijevi.

– U sklopu informacije o stanju vodoopskrbe, koja je urađena 2014. godine, razmatrano je stanje vodovodnih sistema i mogućnost rekonstrukcije vodovodne mreže radi smanjivanja gubitaka u vodovodnoj mreži i zamjene štetnih azbestno-cementnih cijevi – kazao je Muhamed Rebihić, pomoćnik načelnika za poduzetništvo i lokalni razvoj.

Prema njegovim riječima, za zamjenu svih cijevi koje sadrže azbest, trebalo bi izdvojiti nekoliko milijuna KM, što je u ovom trenutku prevelik teret za općinski budžet.

– Općina Vitez trenutno nema mogućnost da iz budžeta izdvoji značajniji iznos za ovu namjenu. Od 2010. do danas, za zamjenu azbestno-cementnih cijevi uloženo je 500.000 maraka – rekao je Rebihić.