Published On: Uto, tra. 3rd, 2018
#3rd | By Desk

Vitez: Danas obilježavanje 26. godišnjice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

Program obilježavanja dviju značajnih godišnjica, 26. godišnjice Hrvatskog vijeća obrane i 13. godišnjice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH, odvijat će se ovoga tjedna u Vitezu, Tomislavgradu, Sarajevu i Mostaru.

Središnji sadržaji odvijat će se u Orašju, u krugu vojarne “Sinovi Posavine” u Bukovoj Gredi. Prigodni sadržaji u znaku su vojnih svečanosti koje prate postrojavanje i druge vojne počasti, a sve u ozračju sjećanja na poginule pripadnike HVO-a kroz održavanje misnih slavlja te polaganja vijenaca i paljenja svijeća uz spomen-obilježja, piše Centralna.ba

Programom sadržaja obilježavanja godišnjica predviđeno je polaganje vijenaca ispred spomen-obilježja u Vitezu (danas), ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u Križančevu Selu, kao i u Tomislavgradu u isto vrijeme, od 12 sati, ispred spomen-obilježja. Idućeg dana sadržaji će se odvijati u prijepodnevnim satima u Sarajevu, a u poslijepodnevnim se sele u Orašje. U Sarajevu će se vijence položiti na Groblju sv. Josipa (9.30) nakon čega će se održati misa za poginule i umrle pripadnike HVO-a (crkva sv. Ćirila i Metoda).

Svečanosti u Orašju započet će sutra kada će okupljanje započeti ispred Udruge branitelja–veterana (17.30) te održavanjem sv. mise za poginule i umrle pripadnike HVO-a u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju. Nakon mise svi sudionici u mimohodu s ratnim zastavama krenut će prema središnjem spomen-obilježju poginulim braniteljima u Orašju, gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće s porukama da najveća žrtva koju su dali za obranu, svoj život, nikada neće biti zaboravljena. ‘Sinovi Posavine’ Orašje će se 5. travnja probuditi budnicom vojnog orkestra kroz grad, 1. benda Orkestra OS BiH. Vojne svečanosti nastavljaju se sadržajima koji će se odvijati u vojarni “Sinovi Posavine” u Bukovoj Gredi. Započet će polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u vojarni za poginule pripadnike legendarnog 4. GMB-a “Sinovi Posavine”, a nastavljeni prijavkom članu Predsjedništva BiH, postrojavanjem ešalona i održavanjem središnje svečanosti.