Published On: Čet, tra 20th, 2017

VISOKO: Obilježena 75. obljetnica osnutka Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina

Na uskrsni ponedjeljak, 17. travnja 2017., održalo se zborovanje Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina o 75. obljetnici osnutka Provincije, prenosi KTA.

Okupljanjem mnogobrojnih sestara koje svoje poslanje vrše u BiH, Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj započelo je ovo zborovanje u Visokom, mjestu vrlo značajnom za sestre, budući da je tu bilo prvo provincijsko sjedište (1942.) odakle se razvijala Provincija kroz ratno i poratno razdoblje. Svojim dolaskom iz Slovenije ovaj susret su uzveličale i sestre iz Mariborske provincije na čelu sa njihovom provincijskom predstojnicom s. Terezijom Tomazin. Njihov dolazak ujedno je podsjetio na dolazak i djelovanje brojnih sestara Slovenki u prošlom stoljeću zahvaljujući čijem služenju su se na ovim prostorima stvorili uvjeti i za osnivanje vlastite Provincije.

U franjevačkoj samostanskoj crkvi u Visokom u prijepodnevnim satima započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene, u koncelebraciji braće franjevaca. Na početku Mise gvardijan fra Franjo Radman je izrazio dobrodošlicu svim sestrama u ime sve braće koji su kroz sestarsko služenje u Visokom mogli iskusiti majčinsku i sestrinsku brižnost i ljubav. Istaknuvši kako brojne generacije visočkih đaka pamte sestre po dobru, svoje obraćanje fra Franjo završio je riječima: „Sestre, dobro došle u rodnu kuću!“

Potom se svima okupljenima obratila provincijska predstojnica s. Kata Karadža koja je zaželjevši svima sretan i blagoslovljen Uskrs izrazila hvalu Bogu zbog ovog povijesnog dana za Provinciju koji sestre žele proživjeti u ozračju radosti i zahvalnosti. „Ovo je dan koji svoju veličinu, posebnost i svoj razlog radosti pronalazi u tome što ga učini Gospodin!“ rekla je s. Kata te nad daljnjim hodom Provincije zazvala Božji blagoslov: „Neka Bog i nadalje pobuđuje na vjerno služenje sve nas koje smo se na Njegov poziv odazvale. Neka Bog Svemogući obdari našu Provinciju novim duhovnim zvanjima.“

Obrativši se u svojem govoru provincijalu fra Jozi, s. Kata je njemu i njegovoj Provinciji izrazila zahvalnost za dioništvo na ovom susretu, za doprinos kojim su omogućili trenutke zajedništva tijekom ovog Zborovanja te za spremnost kojom je fra Jozo prihvatio predslaviti euharistijsko slavlje.

U svojoj homiliji fra Jozo je govorio o tri krize koje se u današnjem vremenu javljaju zbog manjka naše vjere i pouzdanja u Božju milost: kriza zvanja, svjedočenja te autentičnog življenja po uzoru na naše utemeljitelje. Usporedivši te naše krize sa strahom Isusovih učenika nakon Isusove smrti, fra Jozo je istaknuo važnost vraćanja na izvore, na mjesta gdje nas je kao zajednicu i pojedinca dotaknula Božja milost. Vraćanje je to u Galileju gdje smo pozvani na onoj prvotnoj iskri zapaliti vatru za danas, sutra, svaki dan te nositi toplinu svoj braći i sestrama koje susrećemo.

„Galileja vaše zajednice je Visoko“, naglasio je fra Jozo te pozvao sve nas okupljene sestre prisjetiti se milosnih početaka Provincije, obnoviti u našim životima prvi žar i zanos sestara koje su iz Slovenije došle u ove krajeve, čitajući povijest pronalaziti nadahnuće za budućnost te svojim životom doprinositi izgradnji zdrave zajednice.

Po završetku euharistijskog slavlja kojeg je pjevanjem uzveličao zbor sestara, pod dirigiranjem s. Krešimire Skopljaković i sviranjem s. Mire Blinac, riječi pozdrava uime zajednice sestara u Visokom uputila je također i s. Željka Dramac, kućna predstojnicau. Potom je prikazana audio-vizualna prezentacija, koju je priredila s. Anica Markelić, sa fotografijama sestara koje su djelovale u Visokom te pisani zapisi vezani uz početke redovničkog života u toj zajednici.

Nakon zajedničkog fotografiranja okupljenih sestara ispred zgrade Franjevačkog konvikta, upriličen je objed za sve prisutne, a potom su se sestre uputile prema Sarajevu gdje se odvio drugi dio zborovanja. Naime, u svojem govoru na početku Mise s. Kata je pozvala sve sestre u novo provincijsko sjedište u Sarajevu na adresi Bjelave 85. Stoga su se u poslijepodnevnim satima sestre okupile na novoj adresi provincijskog sjedišta gdje je s. Kata još jednom uime članica Vijeća, sestara Bjelavske zajednice i osobno izrazila dobrodošlicu u novom i novoizgrađenom kompleksu.

U svojem obraćanju okupljenim sestrama u dvorani u novoj kući, s. Kata je rekla: “Nije li i ovo Božji dar, uz ovaj veliki da smo o 75. obljetnici Provincije kroz sedam godina, koliko je trajalo traženje lokacije, kupnja zgrada i okućnica, sređivanje pravne dokumentacije, pristupanje izradi projekta i gradnji, uspjele završiti ovo veliko provincijsko zdanje. Stoga, danas sve nas posebno pozivam i zadužujem na zahvalnost dragom Bogu i svim dobročiniteljima znanim i neznanim, velikim i malim kao i svakoj sestri koja je na duhovni ili materijalni način doprinijela da se ovaj dan dogodi”.

Napominjući kako će tog dana biti upriličen još jedan važan događaj za Provinciju – predstavljanja prve pisane povijesti, knjige s. Željke Dramac „Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije“, s. Kata je svakoj sestri osobno uručila tu knjigu o povijesti Provincije kao i rokovnik koje je Vijeće za medije pripremilo u prigodi dijamantnog jubileja Provincije. Potom su se sestre pod vodstvom provincijske predstojnice, njezine zamjenice s. lidije Jurišić i provincijske savjetnice s. Samuele Klaić uputile u razgledavanje prostorija novog provincijskog sjedišta. /HMS/