Published On: Pet, srp 9th, 2021

VISOKO: Lažira se istina o životu sv. Franje

Oni uporno gone svoje, krivotvoreći povijest. Istina je naime sljedeća:

Franjo u vjerskom zanosu otišao u Egipat da sultana obrati na kršćanstvo, ovaj ga zadivljen njegovom ludom hrabrošću nije pogubio i pustio ga da ode do Sv. Zemlje koja je tad bila pod vlašću križara.

Agencijska vijest: Obilježena 800. obljetnica susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila

Udruga ”Centar za mirovno obrazovanje” (CMO) sinoć je, u suradnji s JU ”Centar za kulturu, sport i informiranje” – Visoko, u Kulturnom centru ”Altindag” u Visokom održala drugi od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom ”Drama gostoprimstva”.Voditelj okruglog stola bio je fra Ivan Nujić, a izlagači fra Mile Babić, Amra Pandžo, Esad Bajtal i Alen Kristić.

Podsjećajući što za nju osobno znači susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila, mirovna aktivistica Amra Pandžo skrenula je pozornost slušatelja na Franjine i Malikove osobine koje su omogućile njihov susret, ističući pritom prije svega hrabrost da se pojedinac/ka suprotstavi kolektivnim mehanizmima mržnje i nasilja.

Teolog Alen Kristić predstavio je sv. Franju i sultana Malika al-Kamila kao utjelovljenje dviju središnjih okosnica duhovnosti Abrahama/Ibrahima, zajedničkog praoca vjere židova, kršćana i muslimana – nomadsko zapućivanje u nepoznato skopčano s prelaženjem granica i pružanjem bezuvjetnog gostoprimstva strancima – o kojima ovisi životnost abrahamskih/ibrahimovskih religija i njihov potencijal za humanizaciju suvremenog društva.

Govoreći o fenomenu religioznih nevjernika, kao obilježju našeg vremena, sociolog i filozof Esad Bajtal istaknuo je da su sv. Franjo i sultan Malik al-Kamil nošeni istinskom vjerom čak i vrhunsku nepogodu rata preobrazili u prigodu za miroljubiv susret što je izazov za sve nas.

Fra Mile Babić, teolog i filozof, susret sv. Franje i sultana Malika al-Kamila smjestio je u dramatičnu povijest borbe da se religije konačno othrvaju paradigmi uzajamnog ignoriranja ili konfrontacije i priklone paradigmi uzajamne solidarnosti i zajedničkog zalaganja za čovječnost, čemu danas na poseban način, nadahnut susretom sv. Franje i sultana Malika al-Kamila, čini i papa Franjo.

Treći okrugli stol u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila bit će organiziran u suradnji s Centrom za napredne studije Sarajevo, a održan u ponedjeljak, 12. srpnja/jula 2021. u 19 sati u dvorani ”Hercegovina” hotela Holiday (Zmaja od Bosne br. 4) u Sarajevu. Voditelj ovog okruglog stola bit će Alen Kristić, a izlagači Senada Tahirović, Franjo Šarčević, Zilka Spahić-Šiljak i Marko-Antonio Brkić.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x