VISOKI PREDSTAVNIK ZAPADNIH ZEMALJA U HRVATSKOJ: Reperkusije sukoba na Bliskom Istoku već se osjećaju u zapadnim zemljama

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio kako je ključno da sve hrvatske sigurnosne službe budno prate sigurnosnu situaciju, u kontekstu posljednjih napada u Belgiji i Francuskoj koji su uslijedili nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) izvijestila je da je nakon ubojstva dvojice Šveđana u Bruxellesu podignula budnost, a novinari su Plenkovića  u Rijeci pitali je li to dovoljno.

To (podizanje budnosti) je normalno u novom kontekstu velike globalne nestabilnosti, ustvrdio je hrvatski premijer nakon puštanja u promet državne ceste do Luke Rijeka.

Podsjetio je da ruska agresiju na Ukrajinu traje više od godinu i pol dana, a teroristički napad Hamasa na Izrael ima ogromne posljedice, ne samo na Izrael nego i cijelu regiju Bliskog istoka.

Reperkusije ovoga sukoba već se osjećaju u zapadnim zemljama, ustvrdio te podsjetio na ubojstva dvojice Šveđana te profesora u Francuskoj, u Arrasu.

“Terorizam i ekstremizam munjevito se naslanjaju na ovakva zbivanja i zato je ključno je da sve naše sigurnosne službe budu budne i prate cijelu sigurnosnu situaciju intenzivnije nego što je to u normalnim okolnostima”, naglasio je Plenković.

Upitan ima li saznanja o eventualnim prijetnjama Hrvatskoj, kratko je odgovorio da nema, prenosi Hina.