Published On: Sri, lip 8th, 2016

VISOKI PREDSTAVNIK U BIH Inzko: Pronaći rješenje za izbore u Mostaru

Inzko: Pronaći rješenje za izbore u Mostaru

Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) pozvali su na uspostavljanje državne Regulatorne agencije za plin te pronalazak rješenja kada je u pitanju održavanje izbora u Mostaru.

Kazao je to danas u Sarajevu visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, na press konferenciji upriličenoj nakon dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC), javlja Fena.

Inzko je naveo kako je postojalo neslaganje oko paragrafa koji se tiče statusa MAP-a za Bosnu i Hercegovinu zbog čega će Rusija kao jedna od članica Upravnog odbora PIC-a izdati posebno priopćenje nakon ove sjednice. Pozvao se na pismo koje su potpisala tri člana Predsjedništva BiH još 2009. godine te na Zakon o obrani kojim su se lideri opredijelili da je put BiH – put prema NATO savezu.

Politički direktori pozdravili su podnesenu bh. aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji podnesenu 15. veljače, a iako su neke zemlje izrazile žaljenje što nije napravljen veći iskorak nakon toga ipak je tada BiH odlučila o svojoj putanji – i to je europski put. Upravni odbor naglasio je važnost tog koraka te je izražena nada da će se nastaviti sa socijalno-ekonomskim reforama koje treba provesti u suradnji institucija i civilnog društva, a sve u cilju osiguranja boljeg života za građane BiH.

– Trebaju nam konkretni rezultati, a to se može postići samo putem reformi koje je potrebno hitno provesti. Mnogo ljudi napustilo je BiH. Od 140 zemalja na svijetu BiH je na 36 mjestu kada je u pitanju odlazak mladih iz tih država – podvukao je Inzko.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je uspješne pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vezi s reformama, a s ciljem održavanja fiskalne i ekonomske stabilnosti kao i izgradnju infrastrukture i otvaranju novih radnih mjesta. Apelirali su da se ispoštuju obveze MMF-a kako bi novac bio uplaćen u ratama.

Zatraženo je i da se riješi pitanje javne radiotelevizije u cijeloj BiH te pronađe način za financijsku održivost i samostalnost, a Inzko je izrazio žaljenje jer nije pronađen jedinstvena metoda za prikupljanje RTV takse.

Na dvodnevnoj sjednici bilo je razgovora o obrazovanju te je ocijenjeno kako se ne ulaže dovoljno napora za osiguranje kvalitetnijeg obrazovanja i inkluzije posebno jer je to put da se postigne pomirenje. Izraženo je i žaljenje zbog ponovo prisutne negativne retorike koja vodiprema podjelama umjesto da se radi na hitno potrebnim reformama, a također nepotrebnim je ocijenjeno da lideri na bilo kojoj strani slave ratne zločince.

Ocijenjeno je kako korupcija u BiH dramatično spriječava razvoj države, te je istaknuto da bi lideri trebali učiniti više na zaštiti vladavine prava i sprečavanju korupcije, a također data je i podrška nezavisnom pravosuđu i tužilaštvima te agencijama za provedbu zakona.

Kada je u pitanju objava rezultata popisa stanovništva,odluka zasnovana za zakonu dobila je podršku ocijenivši kako je baza podataka jedinstvena te je dana podrška direktoru Agencije za statistiku Velimiru Jukiću.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce G. Berton kazao je da je Upravni odbor PIC-a pozvao nadležne da postignu rješenje koje će biti u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2010. godine kada je u pitanju održavanje izbora u Gradu Mostaru.

Berton je istaknuo kako su za to najodgovornije političke stranke, ali se prilikom bilo kojeg dogovora mora voditi računa o tome da Mostar mora ostati jedinstvena koherentna jedinica samouprave, posbeno ukoliko se zna da je ostalo još samo 30 dana kako bi se pronašlo rješenje.

AUTOR: Prvi.tv