VISOKI IZVOR POTVRDIO Oružje iz Federacije BiH završava u rukama terorista

Osamdest posto oružja i naoružanja proizvedenog u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u rukama pripadnika terorističkih organizacija “Islamska država”, Al-Kaida, Nusra front i Slobodna sirijska armija, rekao je Srni sugovornik blizak sigurnosnim strukturama u BiH.

Prema njegovim riječima, u toj oblasti prekršeni su svi zakoni, rezolucije i odredbe OESCE-a i UN.

“Prodaja oružaja u BiH je najveći kriminal nad kojim punu kontrolu jedino ima SDA. Umjesto da namjensku industriju nadgleda Ministarstvo obrane BiH, to je u ingrenciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH preko kojeg SDA kontrolira taj posao”, kaže Srnin izvor.

On dodaje da nitko nema evidenciju o tome osim te stranke koliko oružja ostaje za domaću upotrebu koju spominje Bakir Itebegović.

Što je posebno indikativno, upozorava izvor Srne, pošto BiH oružje ne može izvoziti u zemlje gdje su sukobi, nema ni izvješća ni mišljenja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) o krajnjoj destinaciji prodanog i izvezenog naoružanja, tako da je moguće da na taj način BiH, preko posrednika, poput Turske, naoružava teroriste.

Srnin izvor podsjeća da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH vodili nekoliko istraga povodom toga, ali nijedna nije okončana.

Također, navodi da Turska i Saudijska Arabija imaju ogromne tvornice naoružanja, ali da ga kupuju i uvoze iz BiH jer nemaju zakonsko uporište za izvoz vlastitog naoružanja u zemlje u kojima traje rat, dok to nije slučaj sa naoružanjem koje kupe u BiH.

Proizvodnja oružja u BiH je svake godine veća za 30 posto, a strateški partner u tome je firma “Hovel mašin” koja upravlja u pet od ukupno šest tvornica namjenske industrije u FBiH, tvrdi izvor Srne.

On zaključuje da će BiH u perspektivi odgovarati zbog kršenja međunarodnih propisa u toj oblasti.

Prema svim zakonima i pravilima koji vladaju u BiH, dio opreme i naoružanja koji je proizveden u tvornicama u BiH bez suglasnosti direkcija za naoružanje i Predsjedništva BiH ne može ići u Oružane snage BiH na upotrebu, niti se ti proizvodi mogu otuđiti ili ustupiti bilo kome bez te suglasnosti, izjavio je danas Srni predsjednik Organizacije zapovijednika Vojske Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije pukovnik Blagota Kovačević./HMS/