Published On: Sri, lip 22nd, 2016

Visoki članovi HDZ-a dosta su se brzo okrenuli protiv Karamarka; izvukli smo najzačudnije promjene stavova

Onoga trenutka kad je postalo evidentno da će Tomislav Karamarko morati otići s čelnog mjesta u HDZ-u, većina istaknutih članova stranke počela se vrlo izravno ograđivati od njegove politke.

Znakovita je, usput, bila i jedna replika voditeljice HTV-ovog DnevnikaMirjane Posavac, koja je sinoć Andreja Plenkovića vrlo ozbiljno pitala: “hoće li se HDZ napokon prestati baviti prošlošću?”. Milijan Brkić, Karamarkov zamjenik, na Facebooku je objavio znakovit status “novi život se rađa”.

Općenito, najizravniji su istupi njegovih nekad najbližih suradnika. Izvukli smo najzačudnije izjave istaknutih HDZ-ovaca.

Ivan Domagoj Milošević

7. lipnja: “Žao mi je da neki ljudi u stranci, na lokalnoj razini ne prepoznaju odgovornost političkog trenutka. Očekujem njihove ostavke”, rekao je Milošević nakon što je varaždinski ogranak HDZ-a zatražio ostavku Tomislava Karamarka.

9. lipnja: “Karamarko je još jednom pokazao odgovornost i da mu je interes države i stranke iznad osobnih interesa”, govorio je glavni tajnik HDZ-a na upit da komentira Karamarkove najave da će dati ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade.

20. lipnja: “Apsolutno je dominantan stav da očekujemo ostavku Tomislava Karamarka”, izjavio je Milošević prilikom gostovanja na Dnevniku Nove TV. “Ja sam s njim razgovarao nekoliko puta proteklih dana i to sam mu i osobno rekao u subotu.” Također je kazao kako je on, kao glavni tajnik stranke, samo provodio odluke.

Oleg Butković

27. svibnja: “Kako me to uopće možete pitati, pa znate kako sam glasovao. Dao sam podršku prvom potpredsjedniku Tomislavu Karamarku. Jasno je da ćemo svi koji smo normalni to napravit”, kazao je Oleg Butković nakon što se na Vladi glasalo o prijedlogu opoziva Karamarka iz Vlade.

4. lipnja: “Prvo je Most tražio da Karamarko odstupi, a onda se dogodilo ovo, da čovjek koji je došao na mjesto premijera isključivo zbog HDZ-a traži ostavku Karamarka”, rekao je Butković komentirajući zahtjev za opoziv premijera koji je tih dana HDZ uputio u saborsku proceduru. ” Nakon svih poteza koji su se dogodili, HDZ, kao najveća stranka u zemlji, ne može dopustiti da se događaju ovako iracionalne stvari, istaknuo je Butković.

13. lipnja: “Da nemamo 76 ruku i da nismo uvjereni u to, ne bismo niti predložili kandidata za premijera, gospodina Marića. Pričekajmo rasplet ove situacije”, tvrdio je prije samo tjedan dana Butković iskazujući tako povjerenje Karamarku koji je vodio preslagivanje te uvjeravao kako HDZ ima i više od 76 potrebnih zastupnika.

Na pitanje hoće li Karamarko biti dio ‘presložene Vlade,’ Butković je u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao: “U ovom trenutku nismo razgovarali o funkcijama, nismo govorili o tome tko će što biti u novoj Vladi. Bitno nam je da izađemo iz ove situacije i ponavljam još jednom, da se formira jedna stabilna većina.”

20. lipnja: Na pitanje novinara ima li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko njegovu potporu, Butković je kazao kako podržava Tomu, ali ne Karamarka, već Tomislava Tolušića, potpredsjednika HDZ-a koji je prvi iz vrha stranke zatražio Karamarkovu ostavku.

Tomislav Tolušić

30. svibnja: “Ne vidim razlog da Karamarko ode iz Vlade. Možda svi dođemo pameti pa nastavimo normalnim tempom. Već četiri mjeseca sjedim u Vladi i o Ini nismo riječ progovorili, ali očito Kramarko ima čudne moći pa na neki način bez riječi utječe. Stvorila se afera, netko je na tu priču nasjeo”, izjavio je tada potpredsjednik HDZ-a, Tomislav Tolušić.

18. lipnja: “Karamarko treba otići. Stranka je još jučer trebala krenuti u kampanju. Izbori su za 85 dana. Treba što prije posložiti ekipu. Također, predsjednik Sabora što prije treba raspustiti Sabor,” rekao je za 24sata Tolušić.

Darko Milinović

4. lipnja: “Stabilnost iduće Vlade nalaže da premijer bude Tomislav Karamarko… Najjača smo stranka, svatko može reći svoje mišljenje i reći ću da je još više ojačao stranku. Karamarko je danas preuzeo stranku u svoje ruke, preuzeo je kormilo, stranci je trebao lider i doista ga je dobila,” rekao je prije petnaestak dana Milinović, koji je nakon toga i nekoliko puta mijenjao svoj stav.

Milinović je bio jedan od onih koji je jasno stao u obranu šefa HDZ-a nakon što je Milijan Brkić od Karamarka zatražio da ode. Milinović je rekao kako je “Brkić ostao u manjini i još više ojačao Karamarka”. Govorio je tada Milinović još i o politici kao umijeću mogućeg, uvjeren kako će Karamarko i HDZ uspijeti sastaviti novu većinu.

20. lipnja: “Evidentna je kriza rukovođenja i uvjeren sam da imamo vremena uz dobre poteze da stranku pozicioniramo kao favorita. Neće biti lako. HDZ je i prije znao pokazati svoju snagu kad je bilo najteže,” rekao je Milinović u intervjuu za Jutarnji list.

Najavljuje i neke poteze: “U tom smislu očekujem i osobnu odluku dosadašnjeg predsjednika”. Karamarka više ne naziva niti predsjednikom, već “dosadašnjim predsjednikom” i poziva ga na “osobnu odluku”, dakle – ostavku.

21. lipnja: “Nije trebalo pozivati na njegovu ostavku i, to moram reći, prije četiri godine sam bo jedan od njegovih velikih kritičara, a za ovo mu se treba odati priznanje”, rekao je Milinović danas pozdravivši Karamarkovu odluku o vlastitoj ostavci.

Odgovorio je i na upit duguje li što Karamarku. “Ja mu ne dugujem apsolutno ništa. Što bih mu trebao dugovati? Ja sam bio uz instituciju predsjednika stranke i čuvao sam dignitet institucije predsjednika stranke. Vi mi spočitavate sad to, a neki mi spočitavaju da sam bio njegov najveći kritičar prije četiri godine. Dakle, ja sam bio realan”.

Vladimir Šeks

30. svibnja: Krajem svibnja Vladimir Šeks u intervjuu za Globus kazao je da ako padne Karamarko, pada i Vlada, te kako smatra da je malo vjerojatno da bi Karamarko odustao da na novim izborima vodi stranku.

6.lipnja: “Do subote i sjednice Predsjedništva HDZ-a zastupao sam stajalište da Karamarko ne smije odstupiti jer bi to bilo priznanje krivnje, nevjerodostojnosti njegove politike i moralne odgovornosti,” govorio je tada Šeks. No, na sjednici Predsjedništva je nekoliko članova, među kojima i njegov zamjenik, inzistiralo da podnese ostavku. Na to se složila i činjenica da se 77 saborskih zastupnika pod svojim imenom i prezimenom izjasnilo da će glasovati za nepovjerenje Karamarku, utjecajni strani mediji bruje da je Vlada već faktično pala, a sva istraživanja javnog mnijenja govore da je Karamarko daleko najnepopularniji političar u zemlji”, objasnio je Šeks koji je nakon samo tjedan dana promijenio mišljenje O Karamarkovoj poziciji.

17. lipnja: “On bi trebao sam povući taj potez i procijeniti sa stajališta svoje političke odgovornosti kao prvi čovjek stranke i kao odgovoran političar, da li on može uspješno voditi stranku. Predodžbe u politici i životu su važnije od činjenica i od istine. Ako su predodžbe o nekom pojedincu i nekom čovjeku toliko snažne da ga svrstavaju na sam vrh ljestvice negativnih političara, onda iz toga treba izvući pouku”, rekao je Šeks o Karamarku prije četiri dana.