Published On: Uto, lis 13th, 2020

Visoka delegacija iz BiH posjetila Luku Ploče: Predstavljeni kapaciteti za bh. privrednike

Jučer je u posjeti Luci Ploče boravio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, u pratnji gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića i predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslava Vukovića. Tom prilikom, čelništvo Luke Ploče predstavilo je skladišne i transportne kapacitete pločanske luke za privrednike iz BiH.

Razgovarano je i o potencijalima i uslugama koje Luka Ploče može pružiti izvozno orijentiranim tvrtkama iz BiH.

Govoreći o zaštiti domaće proizvodnje, ministar Košarac ukazao je na važnost otvaranja novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, pri čemu je suradnja sa regionalnim lukama od izuzetnog značaja.

”Naše opredjeljenje je da privrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućimo izbor, kako bi svoje proizvode mogli izvoziti koristeći kapacitete i usluge regionalnih luka, poput Luke Ploče i Luke Bar. Zbog toga sam od Vanjskotrgovinske komore BiH zatražio da u što kraćem roku dostavi spisak domaćih privrednih subjekata iz različitih industrijskih grana, koji su zainteresirani za poslovanje sa Lukom Ploče, kako bismo u narednom periodu mogli konkretizirati tu suradnju”, poručio je ministar Košarac.

Budući da je u Trebinju planirano formiranje slobodne ekonomske zone, na jučerašnjem radnom sastanku razgovarano je i o prednostima lokacija oslobođenih od carinskih i poreznih davanja. Sugovornici su konstatirali da pozitivne prakse i znanja predstavnika Luke Ploče mogu u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnoj realizaciji planiranih aktivnosti u izgradnji slobodne ekonomske zone u Trebinju. U tom kontekstu, ministar Košarac najavio je da će posredovati u što skorijoj organizaciji uzvratne posjete delegacije Luke Ploče Gradu Trebinju, u cilju razmjene iskustava.

Nakon radnog sastanka upriličen je obilazak Luke Ploče, tijekom kojeg su gosti upoznati o lučkoj infrastrukturi, kapacitetima i uslugama.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>