Published On: Sri, stu 17th, 2021

Višemilijunska pomoć Norveške obrazovanju, privredi i razvoju infrastrukture

Orašje, 17. studenog 2021. – Veleposlanik Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Olav Reinertsen boravio je danas u Posavini gdje je obišao odgojno-obrazovne ustanove opremljene u sklopu projekta „Bolje upravljanje za brži ekonomski rast (EGG)“ i otvorio novoizgrađenu depandansu Dječjeg vrtića „Pčelica“ u Orašju.

Projekt EGG, u suradnji s Vladom Kraljevine Norveške, provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH). Kroz realizaciju ovog projekta Norveška je, između ostalog, izdvojila oko 900.000 KM za opremanje ukupno 24 škole u cijeloj zemlji. Osim obrazovnih institucija, ovom je prilikom veleposlanik Reinertsen posjetio i zgradu vijećnice u Odžaku te ukazao na važnost obnove ovog zaštićenog spomenika kulture u BiH, čija je obnova također podržana projektom.

Veleposlanik Reinertsen je također istaknuo važnost formiranja novih i bržeg rasta i razvoja etabliranih tvrtki, čemu je projekt pružio snažnu podršku. Rezultat je stotinu podržanih budućih gospodarstvenika sa 64 nove tvrtke koje su sada osnovane i operativne, što je uz ulaganje od oko 2,5 milijuna KM omogućilo otvaranje 84 nova radna mjesta. Također je pružena izravna podrška ICT sektoru kroz nekoliko shema bespovratnih sredstava koji su generirali blizu milijun KM za nova ulaganja uz oko 46 visokokvalitetnih novih radnih mjesta.

“Moj današnji posjet Posavini ima jedan cilj, a to je pokazati da ova zemlja ima bolju i svjetliju budućnost. Škole koje smo danas posjetili sada su opremljene suvremenim nastavnim sredstvima, uključujući 3D printere, CNC strojeve, robotsku opremu i alate za programiranje. Važno je istaknuti da se radi o najsuvremenijoj opremi koja je zastupljena u nastavnom procesu u zapadnoj Europi. Norveška je pomogla u opremanju ukupno 24 škole diljem zemlje“, rekao je veleposlanik Reinertsen.

Kraljevina Norveška je u proteklom razdoblju, osim projekta EGG, pružila značajnu podršku Bosni i Hercegovini prilikom oporavka od katastrofalnih poplava 2014. godine i kroz pomoć u medicinskoj opremi potrebnoj za suzbijanje Covid-19.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Miro
Miro
1 godina prije

Sadaka samo. Naču da živim u Sadakastanu.