Published On: Čet, tra 13th, 2017

VIŠEGODIŠNJE PRIJEVARE Građanima preko trošarina uzeto 3,5 milijarde maraka i hoće još

BiH je samo u posljednjih pet godina uzela od svojih građana oko 3,5 milijarde maraka samo na osnovu trošarina-akciza i putarina na gorivo. Sudeći prema željama vladajuće garniture, i to im je bilo malo, piše 6yka.ba.

Koliko je to novca najbolje se može prikazati kroz izgrađene autoputeve u BiH, koji će se još dugo godina otplaćivati po osnovu podignutih kredita. Naime, svi dosad izgrađeni autoputevi u Republici Srpskoj, odnosno dva autoputa, mogli su se napraviti od novca iz akciza na gorivo prikupljenog u samo jednoj godini.

Ili, da budemo precizniji, nešto više od 70 kilometara autoputeva u RS se moglo napraviti za pet godina samo od prikupljenog novca po osnovu prihoda od putarine za izgradnju autoputeva, koju građani plaćaju 10 feninga po svakoj kupljenoj litri goriva.

Koliko je točno BiH prikupila novca od trošarina na gorivo najbolje da pogledamo po godinama:

Prihodi od trošarina u  2015. godini:

Prihodi od trošarina na naftu i naftne derivate: 469 milijuna  KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 192 milijuna KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 119 milijuna  KM

Prihodi od akciza u  2014. godini:

Prihodi od trošarina na naftu i naftne derivate: 426 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 178 milijuna KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 128 milijuna KM

Prihodi od trošarina u jedanaest mjeseci 2013. godini:

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 418 milijuna KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 181 milijuna KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 106 milijuna KM

Prihodi od trošarina u 11 mjeseci 2012. godini:

Prihodi od trošarina na naftu i naftne derivate: 383 milijuna  KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 157 milijuna KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 105 milijuna KM

Ako ovom dodamo još i novac od putarina koji izdvajamo pri registraciji vozila, a koji iznosi u prosjeku 70 KM po vozilu (u BiH ima skoro milijun vozila), dolazimo do brojke od koje vam se može zavrtjeti u glavi.

Tako je BiH u posljednjih pet godina otela od korisnika motornih vozila kroz namete preko 4 milijarde maraka.

Kada se sve zbroji, prosječan stanovnik BiH za izgradnju i održavanje puteva i autoputeva godišnje izdvoji novca kao i jedan Nijemac.  Odnosno, svaki građanin, vozač ili ne, umirovljenik ili tek rođena beba, plaćaju u prosjeku po 242 marke godišnje za puteve.

Sudeći prema pokušajima predstavnika SNSD-a i SDA u vlasti, i to im je malo, pa bi mogli za puteve davati još 15 feninga više po litri kupljenog goriva, ukoliko se izglasaju izmjene zakona o akcizama u Parlamentu BiH.

Tako nas već danima vodeći ljudi u vlasti, poput Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića uvjeravaju kako je nužno povisiti cijene akciza, kako je to jedini način da se grade putevi i autoputevi u BiH… A sad su im se pridružili i europski dužnosnici, piše 6yka.

Ipak, ako ćemo gledati koliki novac su do sada vlasti u BiH potrošile od prikupljenih trošarina, putarina i sličnih nameta, opravdano se može postaviti pitanje: Tko jamči da se i novac dobiven novim poskupljenjem neće iskoristiti samo za krpljenje proračunskih, te gdje je nestao toliki novac prikupljen do sada, a koji sigurno nije iskorišten za gradnju puteva i autoputeva.

 

(Izvor: 6yka.ba)