Published On: Čet, lip 6th, 2013

Višečlane obitelji plaćat će veće račune za odvoz smeća

Građani Tuzle odvoz smeća više neće plaćati prema kvadraturi stana već po broju članova kućanstva. Rezultat je to odluke Nadzornog odbora Javnog komunalnog poduzeća “Komunalac” Tuzla, o utvrđivanju cijena odvoza i deponiranja komunalnog otpada na području ove općine, a za koju je suglasnot dalo i Općinsko vijeće.

 

 Nije poskupljenje

 

Iz Službe za komunalne poslove Općine Tuzla kazali su nam da je odluka donesena nakon velikog broja pritužbi građana koji u kućama ili stanovima žive kao samci.

 

Ova odluka podijelila je mišljenja građana, jer će ubuduće višečlane obitelji plaćati veće račune, dok će samci i kućanstva u kojem žive dva člana, usluge odvoza smeća plaćati znatno niže. Mjesečna cijena odvoza smeća sada iznosi tri marke po članu.

 

– Ne radi se o poskupljenju usluga već o novoj vrsti obračuna. Ogroman broj zahtjeva za promjenu načina naplate dobili smo od umirovljenika. Samci su plaćali odvoz smeća na temelju kvadrature stana i dobivali iste račune kao i, naprimjer, četveročlana obitelj – kazao je Aid Berbić, šef Službe za komunalne poslove.

 

 Druga odluka

 

Osnova za obračun ovih usluga biti će spiskovi etažnih vlasnika koji posjeduje JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla, prilikom obračuna usluga za ispostavu vode. I dok će se u stanovima usluga odvoza smeća naplaćivati ​​po članu kućanstva, Općina Tuzla usvojila je odluku io načinu plaćanja istih usluga za obitelji koje žive u kućama.

 

– U kućama do četvornih 100 metara račun će iznositi osam maraka mjesečno 0,100 do 150 kvadrata iznosit će 10 KM, dok će kuće koje imaju više od 150 kvadrata imati naknadu od 15 KM – dodaje Berbić.

 

 Pojeftinjenje za poslovne prostore

 

Donesena je i odluka o pojeftinjenju usluga odvoza smeća za vlasnike poslovnih prostora. Prva zona poslovnih objekata sada će te usluge plećati 1,20 umjesto dosadašnjih 1,70 KM po kvadratu, dok je u drugoj zoni sa 1,5 smanjeno na jednu marku.