Više stotina prosvjednika pred zgradom Parlamenta Federacije u Sarajevu

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u čijem je predloženom dnevnom redu Prijedlog zakona o povoljnijem umirovljivanju branitelja, počela je u Sarajevu.
Više stotina ljudi okupilo se jutros pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu na prosvjede na koje su pozvala udruženja umirovljenika vojnih osiguranika, nezadovoljni zbog federalnog zakona o povoljnijem umirovljivanju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata, koji je u najavljenom dnevnom redu današnje izvanredne sjednice Predstavničkog doma.
Pojedinci iz velikog broja boračkih udruženja, zagovornika i protivnika pripremljenog zakona, prisustvuju sjednici Predstavničkog doma.
Prosvjednici kažu da će tijekom dana biti mnogo više njihovih istomišljenika pred zgradom Parlamenta koju osiguravaju pojačane policijske snage s kacigama.
Prosvjednici su osiguranici koji imaju već ustanovljene mirovine po drugom zakonu, a nezadovoljni su što će novim, jedinstvenim zakonom, njihove mirovine, u odnosu na dosadašnje, biti umanjene u prosjeku 55 posto, kako ističu, zbog uvođenja velikog broja novih korisnika. Zato traže da ostanu u dosadašnjem, “svom” zakonu i da ih zakonodavac ne predviđa u novoj legislativi. Istovremeno ističu da nemaju ništa protiv da pravom na povoljnije mirovine budu zbrinute i ostale boračke kategorije.
Druge boračke organizacije – ratnih vojnih invalida, demobiliziranih branitelja bez činova i drugih, podržavaju, pak, najavljeni zakon jer im prvi put daje pravo na povoljnije umirovljivanje.
Usvajanje predloženog zakona u pripremljenoj formi navodi se kao uvjet za daljnju novčanu tranšu na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u protivnom, predviđaju se loše proračunske prilike u Federaciji.
Navodi se da će naredna MMF-ova tranša doći u pitanje za proračun Federacije ako novi, jedinstveni federalni zakon, ne bude usvojen do 31. ožujka.
Jedinstveni federalni zakon o povoljnijem umirovljivanju branitelja predložen je Parlamentu iz Vlade FBiH, prvobitno po skraćenom a potom po hitnom postupku.