Published On: Sri, ruj 13th, 2017

Više od 700 katalonskih gradonačelnika pred sudom zbog referenduma o neovisnosti

Španjolski državni tužitelj poslao je pozive na sud više od 700 katalonskih gradonačelnika koji podržavaju referendum o neovisnosti jer Madrid želi blokirati tu separatističku inicijativu koju smatra ilegalnom.

Ako se ne odazovu, policija ih može uhititi, zaprijetio je u pismu isporučenom lokalnim vlastima u srijedu.

Dužnosnici koji sudjeluju u pripremama za referendum mogli bi biti optuženi za građanski neposluh, zloporabu dužnosti i javnog novca, navodi se u pismu.

Zakon za pripremu referenduma

Katalonska vlada prošli je tjedan usvojila zakon za pripremu referenduma 1. listopada. Španjolski ustavni sud suspendirao je tu odluku nakon što ju je premijer Mariano Rajoy osporio na sudovima. Suci sada razmatraju je li taj zakon u suprotnosti sa španjolskim ustavom, koji kaže da je zemlja nedjeljiva.

Do sada, 712 od ukupno 948 čelnika gradskih vlasti kazalo je da će dopustiti da se javne prostore koristi za referendum. Gradonačelnica Barcelone Ada Colau još se nije izjasnila. Zatražila je jamstva da službenici koji u tome budu sudjelovali ne riskiraju svoja radna mjesta.

U posebnoj odluci, Ustavni sud poručio je regionalnim vladinim dužnosnicima u srijedu da imaju 48 sati da dokažu što čine kako se referendum ne bi održao.