Published On: Fri, Mar 30th, 2018

Više od 50% republikanaca želi kršćanstvo za nacionalnu religiju

Više od polovice (57%) kršćanskih republikanaca u SAD-u želi kršćanstvo za državnu religiju piše WorldReligionnews

Dok su utemeljitelji Amerike (America’s Founders) imali jasne ideje o razdvajanju crkve i države, očito je da većina kršćana republikanaca preferira pretvaranje SAD-a u teokraciju.

Tek tri od deset kršćana republikanaca su protiv uspostavljanja kršćanstva kao nacionalne religije, dok je njih oko 13% kazalo da nisu sigurni.

Prema ustavu, američkim vladama je izričito zabranjeno favorizirati jednu religiju nad bilo kojom drugom i ne smije zabranjivati “slobodno izvršenje istih”.

Anketa, koja se provodi putem javnog mnijenja, utvrdila je da su žene sklonije uspostavi kršćanstva kao nacionalne religije, te 66% njih daju potvrdan odgovor.

Nasuprot tome, kod muškaraca je manja vjerojatnost, a samo 49% kaže da je uspostavljanje kršćanstva kao nacionalne religije dobra ideja.

Religija nije bila jedina tema o kojoj su ispitanici ispitani.

Znanost je bila vruća tema, pri čemu je 27% republikanaca Tea Partya (Libertarijanci u okviru Republikanaca) prihvatilo znanstvenu teoriju evolucije.

Sveukupno, 37% svih ispitanika bilo je podložno teoriji evolucije, dok čak 49% smatra da ta teorija nije valjana.

Među članovima Tea Party, više od 60% odbacilo je Darwinovu teoriju.

Oko dvije trećine ispitanika također je smatrao da su klimatske promjena laž, samo četvrtina ispitanika navodi da se klimatske promjene događaju.

Više od devet članova Tea Partya poriču da se klimatske promjene događaju unatoč snažnom konsenzusu unutar znanstvene zajednice.