Published On: Sub, lis 26th, 2019

Više od 11.000 kurdskih izbjeglica u Siriji, Irak otvara drugi kamp

UN je u subotu otvorio drugi kamp u iračkom Kurdistanu radi prihvata kurdskih izbjeglica koji bježe sa sjeveroistoka Sirije jer su kapaciteti prvog, u kojemu je 11.000 izbjeglica, puni, rekao je dužnosnik za AFP.

“Oko 11.000 izbjeglica smješteno je u kampu u Bardarachu, što je njegov maksimalni kapacitet, pa smo 310 izbjeglica iz Sirije danas prevezli u kamp u Gawilanu”, rekao je Rachid Hussein Rachid, glasnogovornik UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) u iračkom Kurdistanu.

Izbjeglički kamp Gawilan primio je 1850 sirijskih obitelji koje su došle 2011. kada je u Siriji počeo rat, ali je izgrađen novi dio za prihvat novih izbjeglica, dodao je, prenosi Hina.

Otkad je Ankara 9. listopada povela operaciju protiv kurdske milicije YPG na sjeveroistoku Sirije, broj izbjeglica u Kurdistanu neprestano raste.

U zadnjih nekoliko dana u irački Kurdistan svakodnevno pristiže više od tisuću izbjeglica.

U subotu ih je bilo nešto manje, istaknuo je Rachid, jer snage režima Bašara al Asada koje su se rasporedile na sjeveroistoku Sirije na temelju dogovora s Kurdima, ne dopuštaju prolazak izbjeglica u Irak.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare