Published On: Sub, velj 22nd, 2014

Više od 10.000 umirovljenih pripadnika braniteljske populacije izgubili dio prava

Članovi više braniteljskih udruga HVO­a i Armije BiH koji su oštećeni primjenom federalnog Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata strahuju da bi se Ustavni sud FBiH mogao negativno očitovati o zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona, koji su svojedobno podnijeli predsjednik Federacije i 27 izaslanika u Domu naroda entitetskog Parlamenta.

Izgubili dio prava

Primjenom spornog zakona više od 10.000 od ukupno 24.000 umirovljenih pripadnika braniteljske populacije izgubili su dio materijalnih prava, odnosno “dirano” im je u ranije pravomoćno rješenje i mijenjan obračun, a time i umanjen raniji iznos mirovine. Zahvaljujući potpori entitetskog predsjednika i većeg broja izaslanika, uglavnom iz HDZ­a i SDA, pokrenut je spor pred Ustavnim sudom koji je trebao prošlog tjedna obznaniti svoju odluku. Odgoda objave odluke neslužbeno se povezuje s prosvjedima i strahom da će i braniteljska populacija izići na ulice razočarana presudom. Naime, u Koordinaciji udruga koje zastupaju interese umirovljenika vojnih osiguranika u Federaciji BiH imaju naznaka da će Ustavni sud donijeti odluku da sporni zakon nije neustavan. Očigledno je da je Ustavni sud FBiH posrnuo pod pritiscima vladajuće oligarhije te osluškuje interese pojedinih struktura vlasti, uključujući i svoje osobne interese. Također smo mišljenja da Ustavni sud FBiH postaje ispostava međunarodne zajednice, odnosno OHR­a, MMF­a i Svjetske banke, jer sve indicije navode na takav zaključak. Nadamo se da Ustavni sud neće pokleknuti pod ucjenom Vlade Federacije čiji je osnovni argument za odbijanje žalbe na javnoj raspravi bio „da će se svim proračunskim korisnicima smanjiti primanja za 30 posto, uključujući i Ustavni sud Federacije BiH“, ističe Koordinacija u otvorenom pismu Ustavnom sudu.

Zaštita zakonitosti FBiH

Zaštitnici prava više od 10.000 branitelja traže da Ustavni sud Federacije BiH odmah objavi odluku u ovom predmetu, vodeći računa da su oni osnovni čimbenik u zaštiti ustavnosti i zakonitosti u Federaciji BiH. U suprotnom će, kažu, snositi sve konsekvence koje će proisteći ubuduće, uvažavajući aktualna događanja u Bosni i Hercegovini. Očekuju da se njihovo upozorenje najozbiljnije shvati, jer su pripadnici ove populacije na ivici strpljenja i nemoguće je predvidjeti njihove postupke.  Već smo jednom spriječili okupljanje ove populacije ispred Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a za buduća događanja ne snosimo nikakvu odgovornost ­ navodi se u otvorenom pismu.

VLM