Nedjelja, 14 travnja, 2024

VIŠE NISU BOGOVI NA CESTI: Od sutra vozila hitne i vatrogasaca imaju prednost nad vozilima političara

Must Read

U Službenom glasniku BiH objavljene su Izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH kojim se vozilima Hitne pomoći i vatrogasnim vozilima daje prvenstvo prolaza nad automobilima političara.

Ove izmjene inicirao je zastupnik SBB-a Damir Arnau, koji je ranije za medije izjavio da je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana te njihove sigurnosti, javlja Avaz.

Arnaut je kao jedan od argumenata za usvajanje izmjena i dopuna zakona naveo i da je primarna svrha člana 125. zakona da doprinese sigurnosti osoba koje se posebno štite, a ne da im omogući prvenstvo prolaza i izuzetak od drugih odredbi zakona u svim situacijama.

Do sada je članom 125. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini bilo propisano da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionare različitih nivoa vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila, prenosi Klix.

Prema izmjenama i dopunama zakona, koje stupaju na snagu u petak (22. 12.) u Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini u članu 125. stav (3) iza riječi: “osim u odnosu na” dodaju se riječi: “vozila službe Hitne pomoći i vatrogasna vozila kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ISPRAVAN PRILOG NA HBTV ALI BLAG: Ako je OHR jamac Federacije, zašto joj je više puta mijenjao Ustav?

Već smo pisali na ovu temu kojom se jučer bavila HBTV. Austrijski nacisti, 2001 godine preuzimaju upravo nad BH. Ameri...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -