Petak, 19 srpnja, 2024

VIŠE NIJE SAMA NA SVIJETU: Znanstvenici su otkrili da se i neke vrste bakterija hrane ljudskom krvlju

Must Read

LONDON – Američki znanstvenici otkrili su da se određene vrste bakterija, među kojima je i Escherichia coli, hrane ljudskom krvlju, a tu su pojavu nazvali “bakterijski vampirizam”.

Znanstvenici ističu da bi njihova otkrića mogla omogućiti učinkovitije liječenje pacijenata s upalnim bolestima crijeva, prenosi Miror.

Američki tim predvođen znanstvenicima sa Sveučilišta Washington State otkrio je da bakterije privlači tekući dio krvi ili seruma koji sadrži hranjive tvari koje mogu koristiti kao hranu.

Jedna od kemikalija koje bakterije posebno privlače je serin, aminokiselina koja se nalazi u ljudskoj krvi i također je čest sastojak proteinskih napitaka.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu “eLife”, daju nove uvide u to kako nastaju infekcije krvotoka i kako bi se potencijalno mogle liječiti.

Autor studije, profesor Arden Beilink sa Sveučilišta Washington State, rekao je da bakterije koje inficiraju krvotok mogu biti smrtonosne.

Studija je pokazala da se najmanje tri vrste bakterija – “Salmonella enterica”, “Escherichia coli” i “Citrobacter koseri” – hrane krvnim serumom.

Znanstvenici izvješćuju da su te bakterije vodeći uzrok smrti pacijenata s upalnom bolešću crijeva.

 

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Potvrđeni novi slučajevi afričke svinjske kuge u Hercegovini

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva priopćilo je da je zaprimilo informaciju Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -