Published On: Pet, srp 22nd, 2016

Viktor Orban: Veliku Britaniju smo izgubili zbog migracijske politike

ISHOD nedavnoga britanskog referenduma o izlasku iz EU jasan je signal da su Uniji potrebne reforme te da se moraju poštovati odluke njezinih suverenih članica, kazali su čelnici Višegradske skupine srednjoeuropskih zemalja.

“Europska unija mora se vratiti svojim korijenima. Mora se više baviti brigama svojih građana, a manje brigama svojih institucija”, kazala je poljska premijerka Beata Szydlo nakon sastanka skupine.

Poljska je u srpnju preuzela rotirajuće predsjedanje Višegradskom skupinom, koja uključuje i Češku, Slovačku te Mađarsku. Četiri države sastale su se kako bi se pripremile za posebni summit EU-a koji će se u rujnu održati u Bratislavi.

“Odlaskom Velike Britanije EU je izgubila svoju ulogu svjetskoga igrača”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

On je za Brexit okrivio europsku migracijsku politiku: “To je razlog zbog kojega smo izgubili Veliku Britaniju”.

Četiri članice EU-a dosljedno se opiru planovima Bruxellesa o stalnoj raspodjeli tražitelja azila u Europi i žele drastično smanjiti broj migranata koji dolaze u Europu.

“Cilj naše politike u pogledu izbjeglica jest zaustaviti migraciju”, kazao je Orban. Oni koji žele useliti se u Europu trebali bi ispuniti zahtjev za azilom u centrima izvan vanjskih granica EU-a i ostati ondje sve dok ih ne prihvati neka europska zemlja”, dodao je Orban.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>