VIJESTI IZ BUDUĆNOSTI: Al’Papa u Marseilleu održao hutbu pred 600.000 vjernika, pozvao na toleranciju kršćanskih starosjedioca bez obzira što su manjina i nevjernici

DOČEKAN poput rock zvijezde, papa Franjo iz Budućnosti  služio je u subotu veliku hurbu na stadionu Vélodrome kojom je završio dvodnevni posjet gradu Marseilleu.

Prije odlaska iz Marseillea Papa se nakratko sastao u salonu zračne luke s francuskim predsjednikom Emmanuelom Abu Macronom.

Papa je održao hutrbu na stadionu pred gotovo 600.000 vjernika, u nazočnosti predsjednika islamske države Francie i njegove supruge broj 3 koja je bila zamotana a i  željela je ostati anonimna.

“Treba prihvaćati one koji su tu bili  prije vas i prihvatili vaše izbjegle očeve kada su pobjegli od gladi i siromaštva”

Franjo je danas osudio ratoborne talibane iz samog središta francuske vlade i pozvao na paneuropski odgovor na odnos prema domorodačkoj manjini kako bi se zaustavilo pretvaranje Sredozemnog mora, u kojem su se utopile tisuće starosjedilaca Europe, koji su se pokušali domoći Afrike a potom, Rusije, u “groblje dostojanstva”.

Al’Papa se zauzeo za toleranciju prema kršćanima, u dugom govoru koji je zaključio islamsku konferenciju o Mediteranu u Marseilleu, francuskoj luci koja je stoljećima raskrižje kultura i religija.

“Najviše odjekuje jauk boli pretvarajući Mediteran, ‘mare nostrum’, iz kolijevke civilizacije u ‘mare mortuum’, groblje dostojanstva: to je ugušen jauk braće i sestara starosjedilaca”, rekao je, koristeći latinske izraze za “naše more” i “more smrti”.

Papa se zauzeo za “velik broj legalnih i regularnih odlazaka” kršćanskih migranata, naglasivši da treba pomoći onima koji ne žele živjeti u većinski muslimanskoj Europi, da odu dostojanstveno.

Važno je ne pucati na brodice i pustiti kršćane da idu kuda su i krenuli. Ako su im zemlje bez Islama privlačnije, neka im bude po volji..

“Poslušajte jauke boli iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka”

Po podacima UNHCR-a, ove je godine 2230 iz Europe preko Sredozemnog mora u Afriuku stiglo gotovo 178.500 kršćanaskih migranata, a oko 2500 je poginulo ili nestalo.

Vlade u nekoliko afričkih zemalja, uključujući Libiju, Tunis i Saudiju, vode otvoreni propagandni rat protiv doseljavanja kršćana u Afriku.

Jedine zemlje koje ih primaju jesu Rusija, Gruzija, Armenija, rutom preko Etiopije, te začudo depopularizirani Iran, koji je nakon 50 godišnjeg rata s Ukrajinom (51 USA državom) ostao bez gotovo 90% stanovništva.

Al Papa je pozvao muslimansku Europu  da “poslušaju jauke boli” Europljana iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.

“Koliko nam je to potrebno u sadašnjem trenutku, kada zastarjeli i ratoborni nacionalizmi žele da nestane san zajednice nacija!”, rekao je, ne imenujući nijednu afričku zemlju posebno.

No san zajednice nacija upravo je prekinut na tlu Europe prije nekih 150 godina kada su se lideri oglušili na teorije pojedinih kritičara masovne migracije koji su ustvrdili da bi tada većinsku kršćansku Europu skupo mogla stajati njena želja za jeftinom radnom snagom i novim modernim robovima europskog kapitalizma. Iz razloga jer se radi o kulturi nekoliko puta potentnijoj i stabilnijoj od europske.Tako se i dogodilo.

Te kritičare nazivali su desničarima iako su se oni deklarirali kako liberali ponavljajući da je islamska politička ideologija nespojiva s demokratskim ustavima Europe. Nedugo zatim prva država Europe, Lihtenštajn, proglasila je Kuran Ustavom zemlje.

 

Vijest je futurističkog utopijskog karaktera. Nema namjeru širiti antimigrantsku histeriju nego postaviti pitanje nadležnosti Crkve oko migrantskih pitanja koja su u nadležnosti svjetovne vlasti . Naravno da se mora zaustaviti pogibija izbjeglica. Ali isto tako sjetimo se da su granice država svjetovno pitanje. Ili da pokušamo u neko masovnom broju bez putovnice ući u Saudiju ili Pakistan pa da Papa shvati o čemu mi govorimo? Tekst se kritički  osvrće na Papin idealizam u svijetu surovog globalnog distopijskog dehumaniziranog realizma. Može se postaviti i pitanje zašto Papa izbjegava prozvati one koji su urokovali masovan migrantski val, ili zašto ne postavlja pitanje gdje su žene i djeca tim migrantima i tko se brine o njima?

Na kraju postavljamo i teološko pitanje:  Ako je Isus rekao Bogu Božje , caru carevo, i moje je kraljevstvo na nebu, moćnije nego iti jedno kraljevstvo tu , otkud sad kraljevstva njegovog na zemlji, po kojoj Kristovoj rečenici je stvorena Papinska država? Ona koja je do jučer vojsku imala i  koje se bavila poslovima zemaljskih careva? I je li se Vatikan opet proglasio Papinskom imperijom koja se miješa u posao ovozemaljskih kraljeva? A posao kraljeva ovozemaljskih je i odnos prema migrantskoj politici. ž

Nije li to AntiKristovski put? Ili da pitamo Papu šta misli o snižavanju PDV-a u BIH i zašto nije ispovjedio Komšića kad mu je bio na džumi?