Published On: Uto, srp 6th, 2021

VIJEST ODJEKNULA Njemački mediji o Rimcu: Najcool poduzetnik na Jadranu

Mediji njemačkog govornog područja raspisali su se o tome da je novo sjedište Bugattija u Svetoj Nedelji kod Zagreba, a pod paskom Mate Rimca.

Članke o tome objavili su brojni listovi, od njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga preko švicarskog Neue Zürcher Zeitunga do austrijskog Die Pressea, prenosi Index.hr.

Handelsblatt: Rimac je najcool poduzetnik na Jadranu

“Hrvatska je mala zemlja s uspješnim rukometašima, košarkašima, vaterpolistima i naravno svjetskom nogometnom zvijezdom Lukom Modrićem. No, tko je najcool poduzetnik na Jadranu? Na to pitanje je odgovoreno najkasnije ovog ponedjeljka: Mate Rimac. Ne samo da izrađuje brze i nečuveno skupe električne supersportske automobile, nego sada najveća europska automobilska tvrtka Volkswagen u njegove ruke stavlja budućnost kultne marke Bugatti”, piše njemački poslovni list Handelsblatt.

“Hrvatska verzija Elona Muska ima 33 godine, nosi bradu i bijelu košulju. ‘Uvijek smo znali napraviti mnogo od vrlo malo’, rekao je Rimac na web konferenciji za tisak iz Dubrovnika u ponedjeljak”, navodi Handelsblatt.

Tagesspiegel: Bugatti postaje hrvatski

Dnevni list Tagesspiegel se pak pita što bi o svemu tome rekao poznati njemački dizajner automobila Ferdinand Piëch.

“Što bi na to rekao Ferdinand Piëch? Veliki dizajner automobila i strateg grupe kupio je marku Bugatti kao šef VW-a 1998. godine, nadajući se da će malo sjaja poznatog trkaćeg automobila pasti i na prizemnu Volkswagenovu grupu. Piëch je mrtav godine, a Bugatti postaje hrvatski. Barem malo. Podružnica VW-a Porsche i proizvođač električnih automobile Mate Rimac zajedno osnivaju novog proizvođača ‘hiperautomobila’ nazvanog Bugatti-Rimac. Rimac drži 55 posto, a Porsche 45 posto udjela u zajedničkom ulaganju. Porsche također ima 24 posto udjela u Rimcu; prošlog ožujka udio je povećan s 18 na 24 posto za 70 milijuna eura”, navodi Tagesspiegel.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Volkswagen je dugo razmišljao kako se rastati od Bugattija

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) piše da se “u Wolfsburgu (sjedište Volkswagena, op.a.) dugo razmišljalo kako bi se Volkswagen mogao rastati od luksuzne marke sportskih automobila Bugatti. S Porscheom i Rimcem grupa je sada pronašla rješenje u Hrvatskoj”.

FAZ navodi da je u Wolfsburgu javna tajna da uprava VW grupe već dugo traži način da se rastane od svojih luksuznih marki sportskih automobila, a istovremenu zadrži kontrolu nad sofisticiranom tehnologijom.

“S Bugattijem, Volkswagen grupa sada pokazuje kako se radi na restrukturiranju poduzeća. Volkswagen reorganizira svoj udio u Bugattiju i dovodi proizvođača supersportskih automobila Matu Rimca u zajedničko ulaganje”, piše FAZ.

Podružnica Volkswagena Porsche kapitalno je od 2018. povezana s Rimcem i kontinuirano je povećavala svoj udio u Rimac Automobilima na 24 posto, navodi FAZ.

“Iako je Rimac na organizacijskoj i tehničkoj voditeljskoj poziciji, Porsche će igrati snažnu ulogu dioničara. Bugatti se u zajedničko ulaganje dovodi preko trenutnog vlasnika Volkswagena. Dionice će se zatim prenijeti na Porsche”, piše FAZ.

Die Presse: Rimac želi Bugatti učiniti profitabilnim

Austrijski Die Presse konstatira da svjedočimo spoju “francuskog chica i inženjerske umjetnosti iz start-upa”.

“Snažnu stručnost Bugattija u poslu s hiperautomobilima povezujemo s velikom inovativnom snagom Rimca u perspektivnom polju elektromobilnosti”, rekao je šef Porschea Oliver Blume, navodi Die Presse.

“Novi šef Mate Rimac izjavio je da želi ekskluzivnog proizvođača automobila Bugatti učiniti financijski uspješnim i profitabilnim”, piše Die Presse.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x