VIJEST KOJA VRAĆA VJERU U SUŽIVOT: Polaganje vijenaca odana počast poginulim braniteljima HVO-a, pokrovitelji i Vlada USK i grad Bihać…

Povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) regije Bihać, u organizaciji braniteljskih udruga HVO-a i Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Unsko-sanske županije (USŽ), a pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Marinka Čavare, Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i Grada Bihaća, danas je u Bihaću položeno cvijeće i odata počast na katoličkom groblju i spomen obilježju poginulim braniteljima u Žegaru.

Bila je to prilika da se predstavnici Grada Bihaća, USK, FBiH i BiH prisjete ratnog puta HVO-a regije Bihać, koji je, kako je istaknuto, zajedno sa 5. korpusom Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) obranio grad Bihać i državu BiH, javlja Fena.

Tijekom domovinskog rata HVO regije Bihać izgubio je 72 branitelja, tri se vode kao nestali, a oko 280 je teže i lakše ranjenih. Odajući počast pripadnicima HVO-a, gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević naglasio je zajedništvo koje je tada krasilo, a i danas krasi, ovaj grad.

“I danas u miru mi gradimo suživot, ne vještački, nego iskreno, kako to treba i činiti zbog svih građana, a posebno onih koji su položili život za Bosnu i Hercegovinu’’, kazao je gradonačelnik Galijašević.

Čestitku svim pripadnicima HVO regije Bihać uputio je i predsjedavajući Gradskog vijeća Roman Jurić, koji je kazao da su pripadnici HVO dali nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju grada Bihaća. Dodao je da su se sloga i jedinstvo bošnjačkog i hrvatskog naroda iz rata, očuvali i ojačali u miru na ponos čitavoj BiH.

U znak podrške, nakon dugo godina mještanima Žegara uručeni su i ključevi prostorija mjesne zajednice, koje su kupljene sredstvima iz gradskog proračuna u iznosu od 50.000 KM za njihove potrebe. Godišnjica formiranja HVO-a regije Bihać obilježena je i svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle pripadnike HVO-a, u crkvi Svetog Franje Asiškog na Zavalju./Fena/HMS/