VIJEST KOJA BUDI NADU: Bivši pripadnici Armije RBiH, HVO-a, HV-a i VRS-a odali počast ubijenim civilima iz voza u Štrpcima

Na poziv Općine Prijepolje mješovita grupa ratnih veterana  sudjelovaja je na komemoraciji posvećenoj ubijenim civilima nesrpske nacionalnosti koji su oteti iz voza u Štrpcima na današnji dan prije 27 godina.

Kako piše CNA, bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske Vojske (HV), Vojske Republike Srpske (VRS), Vojske Jugoslavije (VJ) i Jugoslovenske narodne armije (JNA) zajedno sa aktivistima Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, sudjelovanjem na komemoraciji u Prijepolju odali su počast ubijenim otetim iz voza u Štrpcima, iskazali solidarnost i podršku obiteljima ubijenih te pozvali na procesuiranje odgovornih i pronalaženje posmrtnih ostataka žrtava.

“Tu smo da se solidariziramo s obiteljima žrtava i njihovim prijateljima, kao i cijelom lokalnom zajednicom koja je pogođena tim zločinom. Ovdje smo i da prenesemo poruku i kažemo da je moguće da se sukobi i neprijateljstva nadiđu, a jedini put za to je dijalog i izgradnja povjerenja. Svojim primjerom želimo reći da je rat završen te da nadležne institucije trebaju podržati porodice žrtava, kako bi se pronašli posmrtni ostaci 16 stradalih, a također da tužilaštvo i sudstvo ulože maksimalne napore i mjere koje bi dovele do procesuiranja nalogodavaca odgovornih za ovaj zločin”, istakao je član Centra za nenasilnu akciju i ratni veteran Armije RBiH iz Zavidovića Amer Delić.

Prošlo je 27 godina od zločina u Štrpcima kada su pripadnici paravojne formacije “Osvetnici”, predvođeni Milanom Lukićem, iz vlaka 671 na pruzi Beograd, oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti, građana tadašnje Jugoslavije, koje su potom ubili kod Višegradske Banje, na teritoriji BiH. Ubijeni su bili građani Prijepolja, Bijelog Polja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, dok se za ostalim još traga.

Foto: CNA

Ratnim veteranima se priključio i Nail Kajević, brat stradalog Nijazima Kajevića, koji je upoznao grupu s tragedijom svoje obitelji, podijelivši detalje, kako samog zločina, tako i pojedinosti o višegodišnjim pokušajima i borbi da se pravda u končanici zadovolji, odnosno, da se pronađu posmrtni ostaci i njegovog brata, ali i ostalih ubijenih, te procesuiraju nalogodavci zločina.

“Naša poruka je da se to što se dogodilo na stanici u Štrpcima ne zaboravi i nikad više ne ponovi. Oteti su bili građani države kojoj i ja pripadam i onda meni kao pripadniku tog naroda, pada veoma teško i osjećam se neprijatno zbog činjenice da nakon 27 godina nisu pronađena tijela stradalih. Kada čovjek izgubi zdrav razum dešava se nasilje, a to je još jedan dokaz da je rat zlo čovječanstva. Naša poruka je između ostalog i to da se nijedno nasilje nikada ne isplati i više ne ponovi”, istakao je Novica Kostić, veteran JNA iz Vlasotinca.

Osim sudjelovanja Komemorativnoj akademiji “Štrpci bez mezara”, sudjelovanju u mimohodu šutnje i polaganju cvijeća na spomen kompleks u Šarampovu kod Starog mosta na rijeci Lim, ratni veterani i mirovni aktivisti susreli su se i s predstavnicima lokalne vlasti u Novoj Varoši, kao i predstavnicima udruženja bojovnika iz Nove Varoši i Prijepolja.

Njih su upoznali sa svojim aktivnostima na polju izgradnje mira i povjerenja, kao i dugogodišnjim zajedničkim akcijama s ratnim veteranima iz međuzemlja, te iskazali želju i podijelili potrebu za nastavak i produbljivanje suradnje.

Foto: CNA

“Žalosno je što se ovakav zločin dogodio. Naša poruka je da se nikome ne dogodi ovakvo stradanje civila, ljudi koji su putovali po svojoj državi, išli sa radnih mjesta svojim kućama i nisu uopće bili angažovani ni u jednoj vojnoj formaciji. Žalosno je da im neko na tako brutalan način oduzme život i ne odgovara za to. Posebno molim sve, s ovog mjesta i iz ovog kuta, kao veteran Vojske RS, da bilo tko, tko zna gdje se nalaze tijela žrtava, to i kaže, kako bi se obiteljima olakšalo, da imaju gdje da odu da žale nad svojim najbližima“, poručio je Đoko Pupčević iz Šamca, ratni veteran i RVI Vojske Republike Srpske i mirovni aktivist.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, s uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizira posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te službenim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su sudjelovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, Ahmićima u Vitezu, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

Poskok.info

more recommended stories