Published On: Čet, svi 2nd, 2013

Vijećnici Kalesije traže ispriku zbog Čombetove uvrede u seriji "Lud, zbunjen, normalan"

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija Hasan Ćorsuljić, vijećnik iz reda SDP-a, i dr. Asim Mehmedović, vijećnik BPS-a, pokrenuli su inicijativu da se od FTV, scenariste serije „Lud, zbunjen, normalan“ Feđe Isovića i redatelja ove serije Elmira Jukića zatraži javnu ispriku građanima Kalesije zbog uvreda koje su izrečene u jednoj od epizode serije „Lud, zbunjen, normalan“.
Kako su naveli Mehmedović i Ćorsulić, u 144. epizodi serije „Lud, zbunjen, normalan“ glumac Miraj Grbić, koji tumači lik Čombeta, izgovorio je rečenicu: “Neki pjevač iz Kalesije, seljačina teška, original selotejp”.
„Kalesija je prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Njeni građani ne zaslužuju da im se pridaje epitet “seljačine” jer to nisu ničim zaslužili. Bojim sa da je na snazi scenarij kojim se pokušava Kalesija predstaviti kao primitivan grad u kojem žive primitivni ljudi. Kalesija ima svoje odlične odbojkaše koji su igrali finale Kupa BiH. Jedan od najboljih veznjaka svijeta, naš nogometni reprezentativac Miralem Pjanić je iz Kalesije. Kalesija je iznjedrila mnoge stručnjake, sveučilišne profesore koji su znanje stjecali na domaćim i prestižnim stranim sveučilištima, a neki su i angažirani na inozemnim sveučilištima i prestižnim kompanijama. Općinsko vijeće Kalesija u svom sastavu ima i dva doktora znanosti, istaknute gospodarstvenike, liječnike, poštene patriote ove države. Ovakve uspjehe mogu napraviti samo sredine u kojima su ljudi jakih mentalni sklopovi kakva je i Kalesija“, kazao je dr. Asim Mehmedović, dodajući da ovo nije prvi put da se vrijeđaju Bošnjaci u seriji „Lud zbunjen, normalan“, podsjećajući na klanjanja dženaza krmetu, favoriziranje komunističke ideologije, homoseksualnosti, alkoholizama…
Inicijativa jednoglasno usvojena
„Kalesija je daleko od navedenih ružnih primjera pa joj se zbog toga pridaju negativni epiteti. Zbog svega navedenog tražim, da se u ime Općinskog vijeća Kalesija uputi apel prema FTV-u da prestanu s vrijeđanjem stanovnika Kalesije i da se pismeno očituju o navedenom problemu“, naveo je na kraju svoje inicijative Asim Mehmedović.
„Ova serija se reprizira desetak puta. Prikazuje se i u Srbiji i Hrvatskoj. Hoće li nas sutra policajac u Hrvatskoj i Srbiji legitimirati i reći. „A ti si seljačina iz Kalesije“, govorio je Ćorsuljić za govornicom.
Ukoliko FTV, Isović i Jukić ne upute ispriku, i ukoliko se nastavi s prikazivanjem sporne epizode, najavljena je i mogućnost tužbe. Mehmedovićeva i Ćorsuljićeva inicijativa je usvojena jednoglasno, prenosi bhstring.net.