Published On: Sri, ožu 27th, 2013

SARAJEVSKA JEDNOUMNA EGZOTIKA: Komšić i Šarić nove bošnjačke puzdre za gradonačelnika Sarajeva?

I dok iz Sarajeva svakodnevno stižu pisma običnih Hrvata o sve težem životu, kulturi jednoumlja i netolerancije dotad “neobični” egzotični Hrvati, recidivi bošnjačke “multietničnosti” , Hrvati kojima ne smeta biti članovima SDA i SDP-a u vrijeme najljuće bošnjačke majorizacije nad ostalima u FBIH, supr profitiraju. Nježno Grlo SDA- Ivica Šarić je novi adut. Otpao je  Hrvat s Lulom. No pojavio  se i uvijek spreman Komšić Ivo. Ako između Komšića i Šarića ne izaberu niti jednog ostaje pitanje koga će? Topić je potrošen. Lovrenovići nisu za toga.
No igrokaz izbora Hrvata za gradonačelnika grada u kojem hrvatstvo ima “dopustivu mjeru” kako to llijepo reče don Franjo Topić,  očajan je igrokaz. Trebali su to dati Tanoviću. Da bolje priredi aranžman oko cijele smijurije…
Dosadašnja dva kandidata Stjepan Kljuić iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH i Igor Kamočaji iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u prethodna dva dijela glasanja nisu dobili potrebnu vijećničku većinu od 15 glasova

 Treći dio konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na kojoj bi konačno trebao biti izabran gradonačelnik, zakazan je i zvanično za danas u 17 sati, ali prije te sjednice zasjeda Kolegij Gradskog vijeća na kojem sjednica Vijeća može biti i odgođena.


Dosadašnja dva kandidata Stjepan Kljuić iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH i Igor Kamočaji iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u prethodna dva dijela glasanja nisu dobili potrebnu vijećničku većinu od 15 glasova.

Rukovodstvo Socijaldemokratske unije BiH  je odlučilo da novi kandidat za gradonačelnika Sarajeva budeIvo Komšić, potvrdio je Agenciji Fena potpredsjenik SDU-a Miro Lazović.
– Nadamo se da će naš kandidat Ivo Komšić dobiti podršku ostalih stranaka i da ćemo izabrati gradonačelnika – kazao je Lazović.
U medijima se, takođe, nagađa da nije isključena mogućnost da Stranka demokratske akcije (SDA) predloži svog kandidata, a kao moguće ime spominje se sadašnji ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić.
Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sabahudin Delalić u izjavi za FENA-u izrazio je nadu da će vijećnici danas predložiti novu listu kandidata za gradonačelnika jer bi se u protivnom “sve ponovo vrtjelo ukrug”.
Iz SDP-a je potvrđeno FENA-i da se njihov kandidat ipak neće mijenjati.
Stav Naše stranke također ostaje isti, ne prihvataju ni Kamočajia ni Kljuića te traže od stranaka da predlože nove kandidate.