Published On: Čet, ožu 12th, 2020

VIJEĆE ZA TISAK: Apeliramo medijima kako priopćavati o #Coronavirus-u

S obzirom na pojavu Coronavirus-a i u našoj zemlji, Vijeće za tisak u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za tiskane i online medije, podsjeća novinare, posebno urednike tiskovnih i online medija, na važnost istinitog, odgovornog i opreznog izvještavanja, posebno u ovakvim situacijama.

Novinari ne smiju širiti paniku među stanovništvom, informacije koje se plasiraju o Coronavirus-u moraju biti prikupljene od kredibilnih izvora, precizne, blagovremene i plasirane samo u svrhu informiranja javnosti.

U vrijeme kada smo preplavljeni lažnim vijestima, mediji moraju pokazati profesionalnost pridržavajući se Kodeksa za tisak i online medije BiH u čijim Općim odredbama se navodi da novinari imaju obavezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima.

Vijeće za tisak u BiH također skreće pažnju novinarima da ne koriste izraze poput „Wuhan virus“ i podsjeća na smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u kojima se preporučuje da se ne koriste zemljopisni nazivi kad se imenuju bolesti jer to može stigmatizirati ljude koji ondje žive.