Published On: Pet, ožu 15th, 2013

Vijeće za provedbu mira traži hitno imenovanje sudaca

ustavniVeleposlanici zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH pozvali su u četvrtak vlasti u BiH da što prije imenuju nedostajuće suce Ustavnoga suda Federacije BiH izražavajući zabrinutost što ne funkcionira ova institucija koja jedino može procijeniti jesu li ugroženi vitalni nacionalni interesi pojedinih naroda.
-Dom naroda Parlamenta FBiH mora što prije glasovati o predloženim kandidatima. Uzimajući u obzir da ovaj najosnovniji uvjet nije ispunjen tijekom protekle četiri godine, očekujemo od institucija FBiH da odmah djeluju kako bi ispunile ovu suštinsku obvezu definiranu Ustavom FBiH, priopćeno je iz PIC-a koji okuplja predstavnike svih zemalja potpisnica Daytonskog sporazuma u BiH.
Veleposlanici su pozdravili odluku predsjednika FBiH Živka Budimira da imenuje suce kako bi se popunila upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH čije su aktivnosti presudne za osiguranje vladavine prava u FBiH.
Podsjećamo, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir odobrio je u utorak imenovanje troje sudaca Ustavnoga suda Federacije BiH čime bi se trebao otkočiti složeni mehanizam uspostave nove vlade Federacije BiH, a njihovo imenovanje osporila je Stranka demokratske akcije (SDA) jer se protivi isključivanju iz vlasti.
Nakon imenovanja sudaca, piše Hina, Ustavni sud Federacije BiH bi se trebao očitovati o vetu bošnjačkih zastupnika iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na imenovanje nove vlade.
(Dnevnik.ba | Hina)