Published On: Ned, ožu 14th, 2021

Vijeće za liturgiju Biskupske konferencije BiH održalo redovitu sjednicu

Vijeće za liturgiju Biskupske konferencije BiH, 13. ožujka u prostorijama Biskupske konferencije BiH u Sarajevu održalo je redovitu sjednicu pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice, predsjednika Vijeća.

U radu sjednice sudjelovali su svi članovi Vijeća: mons. Tomo Knežević, s. Vinka Bešlić, fra Anthony Burnside, vlč. Marko Stanušić i vlč. Ivan Rako, a pridružio im se i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević, javlja KTA.

Nakon što su sjednicu započeli korizmenom liturgijskom popijevkom, biskup Komarica zahvalio je svim članovima Vijeća što su i u vremenu pandemije koronavirusa odazvali se na sjednicu. Posebno je pozdravio novog člana Vijeća vlč. Ivana Raku koji je nedavno doktorirao na temu iz liturgike. Vijećnici su saslušali zapisnik s prošle sjednice održane, 22. listopada 2020. također u Sarajevu i dali svoj osvrt. Pošto je biskup Komarica upoznao s dijelom XXIII. redovitog godišnjeg zajedničkog zasjedanja članova BK BiH i HBK, održanog 23. veljače 2021. u Zagrebu u kojem se govorilo o zajedničkim liturgijskim pitanjima, članovi Vijeća razmotrili su predloženi dnevni red za zajedničku sjednicu Liturgijske komisije HBK i Vijeća za liturgiju BK BiH koja će se održati 16. ožujka u Zagrebu na temu prevođenja novog Misala, tiskanja Kantuala i nekih drugih pitanja.

Nastavak je to sjednice održane 23. studenog 2019. u Zagrebu nakon čega su ograničenja u vrijeme aktualne pandemije odgodila susret do 16. ožujka 2021. Zaključeno je da se tom prigodom pokuša dogovoriti način učinkovitije suradnje u vezi sa zajedničkim liturgijskim pitanjima na razini dviju Biskupskih konferencija ne zaboravljajući pojedine biskupije izvan tih prostora koje koriste hrvatski jezik poput Srijemske, Kotorske i Subotičke biskupije te hrvatske inozemne pastve, prenosi Nedjelja.ba. Sjednica je završena zajedničkom molitvom.