Published On: Uto, kol 30th, 2016

Vijeće za implementaciju mira odlučuje o referendumu o Danu RS: Hoće li biti zabranjen?

Vijeće za provedbu mira (PIC) na razini veleposlanika zemalja članica trebalo bi danas u Sarajevu raspravljati o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je jučer pismo veleposlanicima Upravnog odbora PIC-a i visokom predstavniku za BiH zbog izrazito teške pravne i političke krize koju je u BiH izazvala odluka o raspisivanju referenduma, usvojena 15. srpnja ove godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske .
Izetbegović je, između ostalog, naveo da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o provedbi entitetskog referenduma o ovom pitanju ne predstavlja ispitivanje javnog mnijenja jer Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi entiteta Republika Srpska obvezuje institucije vlasti u tom entitetu da provedu rezultate referenduma.
– Ovaj referendum je najozbiljniji udar na ustavno-pravni poredak i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Provođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13, tako i temeljnog pravnog načela da se odluke sudova moraju poštivati ​​i provoditi. Ovaj referendum ne samo da negira institucije državne sudske vlasti već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namjerom da faktor faktičke moći uvesti na mjesto standarda pravne države i demokracije. Ovo je zapravo referendum o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno o tome da li su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće za entitet Republika Srpska – navedeno je u pismu.
Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić smatra da svi podjednako imaju obvezu da se naspram ovog pitanja ponašaju, s obzirom na to koliko cjelokupna situacija proizvodi tenzija u BiH.
Mišljenja je da bi PIC, odnosno međunarodna zajednica trebali na neki način spriječiti daljnju eskalaciju napetosti i donijeti odluku koja je jedino moguća, a to je stavljanje izvan snage odluke o referendumu.
Poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Šefik Džaferović ističe da je jedina moguća i logična odluka PIC-a da ukine odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu koji je zakazan za 25. rujan.
– Visoki predstavnik je dio ustavnopravnog sustava BiH i on treba da reagira u situacijama kada je povrijeđen Ustav BiH, Dejtonski mirovni sporazum. Oni koji tvrde da bi ukidanje Odluke NSRS-a bilo nedemokratsko zalažu se za anarhiju jer ne može biti nedemokratski ne poštivati ​​odluke Ustavnog suda koje su konačne i obvezujuće – zaključak je Džaferovića.
Delegat Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) kaže da od sjednice PIC-a ne očekuje ništa posebno, smatrajući da nakon sjednice neće biti nikakvih novih iznenađenja.
– Treba imati isuviše hrabrosti da se zabrani jedan referendum, onda je to definitivno atak na demokraciju u svakoj zemlji. Referendum je savjetodavna izjava građana što oni misle o određenom pitanu – kazao je Nović.
Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić izjavio je da, ukoliko bi bilo tko zabranio referendum u RS-u o 9. siječnju kao Danu RS-a, pomogao bi Miloradu Dodiku.
– Zabrana referenduma bi od Dodika napravila nešto što on nije, i bar bi ličio na zaštitnika interesa RS-a – tvrdi Tadić.
Rekao je da Središnje izborno povjerenstvo treba dostaviti spiskove i da se referendum treba održati.
Sastanak Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) trebao je biti održan 23. kolovoza, ali je sjednica odgođena zbog dodatnih konzultacija.
(FENA / dg)

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x