Published On: Sri, stu 26th, 2014

VIJEĆE MINISTARA Sve oči uprte u Čovića

”Novo Vijeće ministara moglo bi biti uspostavljeno do polovice siječnja iduće godine, no hoće li se to dogoditi ovisi o stajalištu hrvatskog člana državnog vrha Dragana Čovića”, izjavio je u predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za Dnevni avaz.

“Mi većinu praktično već sada imamo, no željeli bismo da u nju uđe i HDZ BiH. Vidjet ćemo idućih danima je li ovo prihvatljivo HDZ-u, a ja ne vidim niti jedan razlog zašto ne bi bilo”, rekao je Ivanić dodajući kako je sada na HDZ BiH da se očituje i kaže želi li ili ne u ovako ustrojenu vlast na državnoj razini.

“Ako HDZ BiH ne želi, važno je da znamo da ne želi i da se okrenemo drugim potencijalnim partnerima”, poručio je Ivanić, koji ne smatra da će činjenica da je Dodik osigurao većinu u na entitetskoj razini predstavljati zapreku da vlast na državnoj razini bude ustrojena bez Dodika i njegovih partnera.

Ivanić je podsjetio kako je izvjesno kako bi u iduće četiri godine na čelu Vijeća ministara BiH trebao biti Bošnjak kojega predloži SDA, a uz tu stranku te uz Demokratsku frontu (i stranke iz Republike Srpske okupljene oko koalicije Savez za promjene već sada postoji potrebna većina u državnom parlamentu.

Dopredsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva Bih, Bakir Izetbegović rekao je pak kako očekuje od Dragana Čovića da “prihvati realnost i volju većine”.

”Uvjeren sam da će Čović prihvatiti realnosti i volju većine, i prije svega ići će vjerojatno za interese hrvatskog naroda. Ne bih pravio alternative, ne bih pravio avanture, nama treba da to Čović prihvati i uvjeren sam da će to uraditi”, rekao je Izetbegović.

Naime, iako su spremnost za koaliciju bez SNSD-a ranije potvrdili SDA i DF, tome se za sada protivi Dragan Čović, koji smatra da bi vlast na državnoj razini trebala odražavati onu koja bude uspostavljena u entitetima.

SDA, DF, Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa (PDP) u Zastupničkom domu parlamenta BiH imaju 21 od 42 zastupnika pa im je potreban najmanje još jedan glas kako bi imali minimalnu većinu.

Ako bi HDZ BiH sa svoja četiri zastupnika odbio biti dijelom takve koalicije, njoj bi prevagu mogle donijeti stranke koje imaju po jednog zastupnika poput HDZ 1990.

Zastupnički dom parlamenta BiH trebao bi biti konstituiran 4. prosinca i već od tog dana moguće je pokrenuti postupak imenovanja mandatara odnosno cijelog Vijeća ministara. No, sama matematička većina u Zastupničkom domu neće biti dovoljna, jer mandatara za sastav Vijeća ministara BiH Predsjedništvo BiH mora imenovati jednoglasno pa je nužno da ga podupre i Čović.

No, on je pak u izjavi za N1 potvrdio kako će sa SNSD-om formirati vlast na državnoj razini, obzirom da je toj stranci pripala većina u RS-u.

“Ja bih bio sretan da za deset dana imamo vrlo jasan stav o vlasti u Federaciji. Od trenutka kad izaberemo mandatara Federacije, možemo izabrati mandatara Vijeća Ministara”, zaključio je za N1 Čović.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare