Published On: Sub, ruj 26th, 2015

VIJEĆE EUROPE Srbija mora platiti građanima BiH 200 milijuna eura

Srbija, naime, duguje vlasnicima starih štednih uloga oko 310 milijuna eura, a oko 40.000 štediša iz BiH očekuje oko 200 milijuna eura.
Odbor ministara Vijeća Europe pozvao je Srbiju da primijeni presudu Međunarodnog suda pravde iz Strasbourga i što prije usvoji zakon koji će omogućiti isplatu stare devizne štednje, doznaje Faktor.ba.
Srbija, naime, duguje vlasnicima starih štednih uloga oko 310 milijuna eura, a oko 40.000 štediša iz BiH očekuje oko 200 milijuna eura.
Srbijanske vlasti se podsjećaju da je sud u srpnju prošle godine u predmetu “Aličić i ostali” naložio Srbiji i Sloveniji da zakonom reguliraju isplatu starih štednih uloga bivše Ljubljanske i Invest banke i dao im godinu dana da taj zakon usvoje.
Srbija to nije učinila u zadatom roku, tako da je Odbor ministara zatražio da što prije usvoji nacrt spomenutog zakona, u sladu s akcijskim planom koji je vlada već donijela i dostavila Vijeću Europe.
Veliko vijeće Suda održalo je 10. srpnja ročište o predmetu “Ališić i drugi” protiv BiH, Srbije, Slovenije i Makedonije, u kojem je prvostupanjskom presudom naložio da se dvjema štedišama Ljubljanske banke iz BiH mora isplatiti neimovinska šteta od po 4.000 eura.
Tužbu su pokrenula tri državljana BiH, Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović, jer nisu mogli doći do svojih deviznih depozita u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci u Sarajevu i u podružnici Invest banke u Tuzli.
Vijeće je u svojoj odluci navelo da Slovenija i Srbija moraju u roku godinu dana pronaći sustavno rješenje za isplatu štednje. Takvom odlukom potvrdio je presudu iz 2012. po tužbi troje deviznih štediša tih banaka. Odluka Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava je konačna. Europski sud jasno je istaknuo da su i Slovenija i Srbija odgovorne za nevraćanje novca Ljubljanske banke i Invest banke.
To je trebalo značiti da je završena dvadesetogodišnja agonija štediša tih banaka. No, ona bi mogla trajati još desetljeće, budući da odluka suda ne kaže da se štednja mora isplatiti odmah, već da dvije zemlje moraju napraviti plan kako to isplatiti i u kojem roku. I dok bi Srbija trebala isplatiti oko 310 milijuna eura, oko 420.000 štediša iz BiH i Hrvatske od Ljubljanske banke očekuju oko 185 milijuna eura, odnosno oko tri milijarde eura s kamatama.
Vlada Slovenije nedavno je prihvatila prijedlog zakona za implementaciju presude Suda u Strasbourgu, a na Srbiju se još uvijek čeka.
Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare