VIDOVITA PITIJA: Bosna će nadživjeti sve njene neprijatelje

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), tijekom Konvencije ove stranke koja je u toku u Sarajevu, najavio je nastavak rada SDA na očuvanju entuzijazma i vjere zapadnog svijeta spram Bosne i Hercegovine.
To je naveo govoreći o potrebi amortizacije pritisaka i lobiranja protiv BiH, za šta se troše gomile novca, pa i lobiranja o njenom navodnom nestanku.
“Bosna će nadživjeti sve njene neprijatelje, pa i nas sve, i nastaviti svoje trajanje”, rekao je, između ostalog, Izetbegović i dodao da treba zadržati ritam u odnosu na integracijske procese.
Izetbegović je takođe kazao da ne treba dopustiti demilitarizaciju te najavio rad na reformi Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularne mreže, s naglaskom na ekonomsku diplomatiju.
U vezi s apelacijama Ustavnom sudu BiH, naveo je i apelaciju iz njegovog kabineta od 9. janauaru kao datum kad se obilježava Dan Republike Srpske.
“Republika Srpska ne pripada samo srpskom narodu već svim građanima, a tako i praznici”, Izetbegovićeve su riječi.
Podsjetio je na dosadašnje uspješne apelacije Ustavnom sudu, među njima i na apelaciju predsjednika SDA Sulejmana Tihića o državnoj imovini.
Bakir Izetbegović, kandidat je na današnjoj Konvenciji SDA za zamjenika predsjednika te stranke, pa će se i u tom kontekstu još jednom obratiti učesnicima ovog skupa.